ГоловнаКультура

ЮНЕСКО виділила $100 млн для захисту культурних цінностей у зонах конфліктів

Кошти підуть на охорону, транспортування і реставрацію об'єктів.

ЮНЕСКО виділила $100 млн для захисту культурних цінностей у зонах конфліктів
Пальмира до уничтожения
Фото: EPA/UPG

На саміті ЮНЕСКО в Абу-Дабі прийняли рішення створити фонд у розмірі $100 млн для захисту культурних цінностей в зонах збройних конфліктів, $30 млн внесе Франція.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Кошти підуть на охорону, транспортування і реставрацію історичних об'єктів.

Багато з них - на території Сирії, Іраку та Ємену - постраждали від дій ісламістів і природних явищ. З 1052 об'єктів культурної спадщини, зареєстрованих в ЮНЕСКО, 55 перебувають під загрозою зникнення.

"Частина нашої історії вже втрачена назавжди, і фанатики прагнуть підірвати нашу віру в майбутнє", - йдеться в заяві, яку підписали фактичний лідер М'янми (Бірми) Аун Сан Су Чі, колишній генсек ООН Кофі Аннан, президент Ліберії Елен Джонсон-Серліф, письменники Орхан Памук і Маріо Варгас Льоса.

Бойовики "Ісламська держава" в Сирії та Іраку вважають стародавні споруди язичницькими ідолами, які слід стерти з лиця землі. Джихадисти неодноразово викладали в інтернет відеозаписи зі знищенням артефактів ассірійської епохи кувалдами і відбійними молотками. Деякі пам'ятники архітектури були зруйновані за допомогою бульдозерів.

Нагадаємо, ЮНЕСКО внесла козацькі пісні Дніпропетровської області до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони.

У липні ЮНЕСКО додала до Списку всесвітньої спадщини 21 новий об'єкт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram