ГоловнаКультура

Суперечку за скіфське золото остаточно не вирішать 14 грудня - Мінкультури

Незалежно від рішення суду Амстердама, "це тільки середина нашого шляху".

Суперечку за скіфське золото остаточно не вирішать 14 грудня - Мінкультури
Светлана Фоменко
Фото: Макс Требухов

Міністерство культури вважає, що суперечка за скіфське золото не завершиться з рішенням Окружного суду Амстердама 14 грудня.

Про це сказала перший заступник міністра Світлана Фоменко на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"14 грудня ми отримаємо рішення Окружного суду. Незалежно від того, яким воно буде, ми розуміємо, що це тільки середина нашого шляху. Суперечку не буде вирішено в грудні. Звичайно, це знакове рішення, тому що воно покаже справедливість нідерландського суду", - заявила вона.

Фоменко сказала, що Міністерство культури України зі свого боку зробило все, щоб повернути ці експонати. "Ми змінили необхідну кількість регуляторних актів, наказів. Ми пропрацювали багато речей щодо перевезень культурних цінностей. Тобто все, що залежало від Мінкультури, ми зробили", - сказала вона.

При цьому заступник міністра підкреслила, що тепер усе залежить від адвокатів, які представлятимуть інтереси України в Амстердамі.

14 грудня в Амстердамі оголосять рішення суду. Фоменко зазначила, що це буде безпрецедентний випадок, коли під час оголошення рішення будуть присутні сторони. В Амстердамі буде українська делегація - юристи, найняті Міністерством юстиції, радники, представники МЗС і Мінкультури.

Вона додала, що "скіфське золото" - це умовна назва, бо серед об'єктів, які є предметом суперечки між Україною і кримськими музеями, немає золотих предметів, а є археологічні знахідки, зроблені під час незалежності України.

Нагадаємо, виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі" проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з лютого по серпень 2014 року. На ній були представлені експонати з чотирьох кримських музеїв, що репрезентували культуру скіфів, сарматів і готів у Криму.

Після анексії Криму українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі. Натомість кримські музеї наполягали, щоб цінності повернули їм.

Музей у Нідерландах вирішив не передавати експонати ні Україні, ні Криму до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram