ГоловнаКультура

В Італії знайшли два вкрадені 2002 року полотна ван Гога

Обидві картини знайдено без рам, але самі вони в доволі непоганому стані.

Італійська поліція знайшла в Неаполі дві картини Вінсента ван Гога, вкрадені з амстердамського музею у 2002 році, - "Вид на море біля Схевенінгена" (1882) і "Вихід з протестантської церкви в Нюенені" (1884/85). Про це йдеться в заяві музею.

Вид на море біля Схевенінгена
Фото: Вінсент ван Гог
Вид на море біля Схевенінгена

Вихід із протестантської церкви в Нюенені
Фото: Винсент ван Гог
Вихід із протестантської церкви в Нюенені

Обидві картини знайдені без рам, але самі вони в доволі непоганому стані.

"Усі ці роки ми вже й не розраховували на їхнє повернення, але картини знайдено! Я навіть не сподівався, що зможу колись сказати ці слова. Поки що не до кінця зрозуміло, коли твори повернуться в Амстердам, але я абсолютно впевнений, що ми можемо розраховувати на повну підтримку італійської влади", - заявив директор Музею ван Гога Аксель Рюгер.

Нагадаємо, 7 грудня 2002 року два зловмисники залізли на дах музею ван Гога в Амстердамі, проникли всередину і викрали лише дві картини: "Вид на море біля Схевенінгена" і "Вихід із протестантської церкви в Нюенені", обидві вони написані між 1882 і 1884 роками. Сумарна вартість картин становила близько 30 млн доларів США.

2004 року злочинців упіймали і засудили, але картин у них не виявилося, а самі злочинці не сказали, що зробили з ними.

Нагадаємо також, що 16 вересня Україна передала Нідерландам п'ять картин, які вкрали 2005 року з музею Хорна.

У Нідерланди повернули картини "Вулиця Ньюс у Хорні" (Nieuwstraat in Hoorn, 1784) Ісаака Оуватера; "П'єса на кухні" (Keukenstuk, 17 століття) Флоріса ван Шутена; "Світська жінка" (Vrouw Wereld, 1622) Якоба Вабена; "Повернення Ієффая" (Terugkeer van Jefta, 1625) Якоба Вабена; "Сільське весілля" (Boerenbruiloft, 1784) Хендріка Богерта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram