ГоловнаКультура

У Харкові відбудуться резиденції для художників Галичини та Слобожанщини

У резиденціях візьмуть участь 60 художників.

У Харкові відбудуться резиденції для художників Галичини та Слобожанщини

З 11 по 23 серпня в Харкові відбудеться шість художніх резиденцій. Результати роботи художників представлять 23 серпня на виставці у "ЄрмиловЦентрі".

Як повідомляють організатори резиденцій, форум "ПогранКульт", завдання художників - розвінчати взаємні галицькі та слобожанські стереотипи і міфи.

"Україна часто кидається між крайнощами: то ми переконуємо один одного в тому, що між нами немає відмінностей, у нас спільні прагнення та інтереси, то навпаки - дозволяємо собі чомусь повірити в ідею про якийсь там непереборний ментальний розрив між українським Сходом і Заходом, - вважає керівник проекту "ПогранКульт" Ольга Сагайдак. - Що нам насправді потрібно зробити - це зрозуміти, що регіональні розбіжності - це круто, це калейдоскоп ідей, які ми повинні презентувати у світі, як це роблять зі своїм культурним розмаїттям Італія, Іспанія, Франція. Традиційно такий діалог вдається мовою мистецтва, тому ми пропонуємо молодим художникам з різних кінців країни відкрити один одному свою Україну".

Серед менторів та тренерів програми резиденцій - художник Павло Маков, архітектор Олег Дроздов, письменниця Любов Якимчук, аніматор Роман Дзвонковський та інші. Куратор резиденційної програми - Ірина Магдиш.

Загалом у Харкові відбудеться 6 резиденцій:

  • архітектурно-соціальна, "Громадський простір будинку "Слово": creare vita". Головне завдання - оживити простір навколо одного з найбільш знакових харківських будинків, з яким пов'язана історія "Розстріляного Відродження";
  • анімаційна, "Відкрита тема" - для молодих художників. Вік учасників - від 10 до 14 років, усі вони - читачі Харківської обласної дитячої бібліотеки, які будуть разом із менторами створювати анімацію;
  • кінематографічна. Мета резиденції - сформувати знімальну групу і зняти кілька фільмів на урбаністичну тематику;
  • художня резиденція галицьких художників "Коло спілкування" у ЄрмиловЦентрі. Завдання цієї резиденції - інтегрувати галицьких художників у харківське арт-середовище;
  • резиденція Павла Макова;
  • "Турбоарт" - резиденція муралістів з Галичини, Східної та Центральної України, а також Польщі та Росії.

Сам форум "ПогранКульт: ГаліціяКульт" відбудеться у Харкові в жовтні. Це буде вже третій форум благодійного фонду DOFA.fund. Перші два проходили під назвою "Донкульт" і відбулися у Києві у 2014-му та Львові у 2015 роках.

Докладніше про форум і про програми резиденцій можна дізнатися на сайті проекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram