ГоловнаКультура

У Києві та Лейпцигу відбудеться виставка сучасного мистецтва "Камера Сенцова"

Виставка-інсталяція на підтримку українського режисера триватиме до листопада

У Києві та Лейпцигу відбудеться виставка сучасного мистецтва "Камера Сенцова"
Выставка "Камера Сенцова"
Фото: Центр визуальной культуры

У німецькому Лейпцигу 15 липня відкривається виставка-інсталяція "Камера Сенцова", присвячена "островам" конфліктів і їхнім жителям-заручникам.

Про це LB.ua повідомили організатори заходу - Центр візуальної культури і "Політична критика".

Виставка відбудеться в Лейпцизькому музеї сучасного мистецтва (GfZK) з 15 липня до 6 листопада, а в вересні паралельна програма в рамках виставки відбудеться і в Центрі візуальної культури у Києві.

"Кінорежисера з Криму Олега Сенцова викрала ФСБ Росії у травні 2014 року і згодом заарештувала за звинуваченням в організації терористичного угруповання. На показовому процесі його засудили до 20 років ув'язнення і відправили в Якутію. Ця справа стала відправною точкою виставки "Камера Сенцова". У формі есе вона розповідає про те, як конфлікти захоплюють території, а їхні жителі перетворюються на заручників", - зазначають організатори заходу.

Роботи учасників виставки присвячені не тільки Криму, але й іншим ізольованим територіям - таким як німецький острів Рюген або російські Соловки.

"Ізоляція, репресії і мілітаристський пафос неминуче відбиваються на біографії людей, яких позбавили волі дій і чий будинок перетворився в одиночну камеру. У цій камері опиняєшся наодинці з нав'язаною виною і самим собою, але водночас мусиш шукати можливості подолати примус до мовчання і заявити про себе. "Камера Сенцова" - це простір для історій і образів, які повинні бути розказані і показані. Але також це свого роду лінза, через яку стає видно внутрішні конфлікти оповідачів і яка змушує глядачів впізнавати себе в іншому", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні, в день народження Сенцова, на Майдані Незалежності відбудеться акція на підтримку українського режисера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram