ГоловнаКультура

В "Ізоляції" пройде виставка "Суспільний договір"

Експозиція порушить питання переосмислення пам'ятників історії

30 червня в просторі фонду "Ізоляція" стартує проект "Громадський договір".

Як повідомляють організатори, проект складається з виставки, де будуть представлені роботи 11 художників з 10 країн світу, публічної програми і тимчасової художньої інтервенції Сінтії Ґутьєррес "Населяючи Тіні" на місці поваленого пам'ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка в Києві.

"Проект "Громадський договір" є спробою створення дискусійного простору між художнім співтовариством, суспільством і владою для обговорення статусу і функціонування пам'ятних об'єктів в міському середовищі на прикладі пам'ятника Леніну в Києві. Саме повалення пам'ятника Леніну в Києві в грудні 2013 року призвело до Ленінопаду по всій країні і стало символом процесу декомунізації, щодо якого в українському суспільстві по сьогоднішній день йде полеміка", - йдеться в описі проекту.

Фото: Ізоляція

Виставка, яку розташують у просторі "Ізоляції", пропонує ознайомитися з різними прикладами переосмислення, інструменталізації і маніпулювання пам'ятними об'єктами, за якими формується сприйняття колективної історії. Представлені роботи звертаються до суперечливих монументів, в рамках різних дискурсів - пострадянського (Красимір Терзієв, Арсеній Жиляєв) і постхолодновоєнного (Христина Бенжокі, Пілар Мата Дюпон) - і заохочують глядача до переосмислення власного досвіду.

У рамках публічної програми, яка є невід'ємною частиною проекту, заплановано проведення перформансів, воркшопів, лекцій та публічних дискусій з тимчасової інсталяції та ролі пам'ятних об'єктів у публічному просторі із залученням громадськості, активістів, представників місцевого управління. Детальну програму опублікують на офіційному сайті "Ізоляції".

9 липня на місці пам'ятника Леніну в Києві відкриється художня інтервенція художниці Сінтії Ґутьєррес "Населяючи Тіні". Проект обрано в результаті конкурсного відбору, який "Ізоляція" провела в квітні. У конкурсі взяли участь 21 художник і художній колектив з усього світу.

Інсталяція Сінтії Ґутьєррес спрямована спровокувати роздуми на тему нав'язаної пам'яті, системи, яка зазнала краху, порожнечі і можливості її заповнити, проблеми конструювання ідентичності. Проект триватиме тиждень.

Відзначається, що ініціативу з проведення тимчасової художньої інтервенції підтримали Департамент містобудування та архітектури і Департамент культури Київської міської державної адміністрації.

Куратором виставки "Суспільний договір" виступила Катерина Філюк.

Художники-учасники: Артуро Ернандес Алькасар (Мексика), Христина Бенжокі (Нідерланди/Сербія), Лучезар Бояджієва (Болгарія), Сінтія Ґутьєррес (Мексика), Пілар Мата Дюпон (Австралія), Арсеній Жиляєв (Росія), Жанна Кадирова (Україна), Пілар Кінтерос (Колумбія ), Гай Кьоніґштайн (Ізраїль), Красимір Терзієв (Болгарія), Кристіан Янковський (Німеччина).

Виставка триватиме до 24 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram