ГоловнаКультура

Верона зробила безкоштовним для українців відвідування головного музею міста

Місто дякує Україні за повернення викрадених картин

Верона зробила безкоштовним для українців відвідування головного музею міста
Городской музей Кастельвеккио
Фото: wikipedia.org

Італійське місто Верона дозволило українцям безкоштовно відвідувати міський музей в замку Кастельвеккьо у 2016 році на знак подяки за повернення викрадених з нього 17 картин.

Про це журналістам у Києві сказав мер Верони Флавіо Тозі.

"До кінця 2016 року усі українці зможуть відвідати музей Кастельвеккьо безкоштовно", - повідомив він.

Мер міста висловив подяку Україні за виявлення викрадених картин.

Також Тозі вручив президенту Петру Порошенко звання "почесний громадянин Верони".

Мер зазначив, що в цьому злочині винуваті громадяни Італії та молдовани, їхні спільники. Українці, за його словами, до злочину не причетні.

Нагадаємо, у понеділок в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варари Ханенків (Терещенківська вулиця, 15) відкрилася виставка "Врятовані скарби Італії". До неї увійшли 17 картин, які викрали у листопаді 2015 року з Міського музею Кастельвеккьо в італійській Вероні, а у травні 2016 року - знайшли в Одеській області. Тут представлено твори Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Андреа Мантеньї, Джованні Карото, Джованні Белліні. Участь у відкритті виставки взяв президент України Петро Порошенко і мер Верони Флавіо Тозі.

Загальна вартість цієї колекції відповідно з документами, наданими прикордонною службою та військовою прокуратурою, на сьогодні перевищує 16 млн євро.

Картини виставлять у київському музеї до завершення формальностей перед передачею їх до музею Верони. Їх відправлять до Італії після завершення експертизи на автентичність. Ця процедура також слід визначити, чи є на полотнах якісь пошкодження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram