ГоловнаКультура

Українські кіностудії попросили депутатів не голосувати за обмеження кінопрокату

Пропонований депутатами законопроект обмежує не тільки кіноринок, а й музичний і гастрольний

Українські кіностудії попросили депутатів не голосувати за обмеження кінопрокату

2 червня Верховна Рада повинна розглянути законопроект №4303 "Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження використання медійної продукції держави-агресора".

Проект закону, написаний нардепами Миколою Княжицьким, Олег Медуницею, Вадимом Денисенком, Дмитром Ярошем та іншими, поставлено до порядку денного у четвер, 2 червня.

Ініціатива "КіноКраїна", в яку об'єдналися 8 найбільших українських кіновиробників, звернулася до народних депутатів з проханням не голосувати за цей законопроект. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці ініціативи, де розміщено відкритий лист до голів парламентських фракцій.

Кінематографісти вважають, що законопроект №4303 є неефективним і обмежує свободи громадян.

Зокрема, у своєму зверненні КіноКраїна критикує норму про письмову заяву про засудження окупації території України державою-агресором, яку мусить написати кожен член знімальної групи фільму або серіалу, прокат яких планується в Україні.

"Підписання людиною такої заяви не гарантує того, що він не буде займатися тут ворожою пропагандою", - наголошується в листі. При цьому наголошується, що виконання норм закону унеможливить показ в Україні фільмів, навіть зроблених у Європі чи США. Згідно з нормами пропонованого законопроекту, для отримання державного прокатного посвідчення для фільму в Україні, у Держкіно має надійти інформація про всіх учасників фільму, а якщо хтось із них є громадянином держави-агресора, то від кожного з них потрібна заява про засудження окупації території України.

"Ми вважаємо, що ініціатива впровадження непрозорих, надмірних і необґрунтованих додаткових обмежень, в поєднанні з відсутністю ефективного правового механізму їх реалізації, застосування нечітких критеріїв оцінки, передбачених у законопроекті 4303, мають популістський характер і руйнують ідею правової держави Україна на шляху до європейської інтеграції", - йдеться в листі.

У зв'язку з цим депутатів просять не підтримувати законопроект.

Зазначимо, що обмеження, закладені в законопроекті, торкнуться не тільки кінематографа, а й гастролей виконавців і трансляції музичних творів.

Нагадаємо, що в Україні вже діють обмежувальні закони у сфері поширення медіапродукції. Зокрема, заборонені фільми за участю фігурантів чорного-списку Мінкульту і фільми та серіали, які пропагують силові структури РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram