ГоловнаКультура

В Україні знайшли ще одну викрадену з голландського музею картину

Полотно перебуває в дуже поганому стані і потребує реставрації.

В Україні знайшли ще одну викрадену з голландського музею картину
Картина Nieuwstraat in Hoorn
Фото: hromadske.ua

У посольство Нідерландів у Києві невідомий приніс картину авторства Ісаака Оуватера, під назвою "Nieuwstraat in Hoorn", 1784 року.

Про це повідомляє "Громадське".

Імовірно, ця картина є однією з робіт, викрадених з музею Західної Фрісландії голландського містечка Горн у ніч на 10 січня 2005 року.

Чоловік розповів, що отримав цю картину в подарунок кілька років тому. Весь цей час вона перебувала у нього вдома. Два тижні тому він приніс картину мистецтвознавцю, щоб отримати професійну консультацію щодо авторства, вартості та художньої цінності твору. Саме під час таких консультацій мистецтвознавець з'ясувала і повідомила власнику, що картина з викраденої 10 років тому колекції. Після цього чоловік відразу вирішив її повернути справжнім власникам.

Картина є в дуже поганому стані і потребує реставрації.

Посольство Королівства Нідерланди в Києві планує провести якнайшвидше експертизу автентичності картини. Зараз співробітники дипломатичної структури готують відповідні звернення до українських і голландських правоохоронців.

Якщо експертиза підтвердить, що картина дійсно з викраденої колекції з міста Горн, то цей твір мистецтва вже буде п'ятим,  який знайшли в Україні.

Нагадаємо, на початку грудня 2015 року розгорівся скандал, після того як Нідерланди звинуватили Україну в здирстві €50 млн за повернення картин, які були вкрадені з Музею Західної Фрісландії.

У квітні 2016 року СБУ повідомила, що знайдено чотири викрадені картини. Всього було вкрадено 24 картини 16-17 століття і близько 70 виробів зі срібла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram