ГоловнаКультура

Фонд «Ізоляція» відзначить другу річницю вимушеного переселення з Донецька до Києва

Фонд представить програму, пов'язану з виставкою "Турбореалізм", яку проводили у Донецьку у 2013 році

Фонд «Ізоляція» відзначить другу річницю вимушеного переселення з Донецька до Києва
Фото: izolyatsia.org

9 червня 2016 року в "Ізоляції" відзначать другу річницю вимушеного переселення фонду з Донецька до Києва.

Як повідомляють організатори, цього дня "Ізоляція" представить програму, пов'язану з резиденцією і виставкою Турбореалізм (Прорив), які відбулися в Донецьку у 2012-2013 рр.

Нагадаємо, що 9 червня 2014 року територію заводу ізоляційних матеріалів, на якій розташовувався фонд, захопили озброєні представники так званої "ДНР", заявляючи про свій намір використовувати приміщення для зберігання російської гуманітарної допомоги.

Як зазначають у фонді, його територія у Донецьку досі використовується як військова база, в'язниця і склад викрадених автомобілів. Евакуювавши команду, "Ізоляція" продовжила свою роботу за межами Донецька, здійснюючи свою діяльність на сході України, у Києві і за кордоном.

У 2015 році у День "Ізоляції" фонд відкрив ретроспективну виставку і представив перформанс на честь завершення проекту #onvacation, реалізованого на Венеціанській бієнале сучасного мистецтва.

9 червня 2016 року в "Ізоляції" відкриється проект, пов'язаний з "Турбореалізмом" - резиденцією, яку фонд провів у Донецьку кілька років тому.

"Турбореалізм" - один із жанрів наукової фантастики, який отримав свій розвиток у літературі 1990-х. Автори, які пишуть у цьому стилі, розмірковують про альтернативи історичного розвитку, про неминучість глобальних воєн і катастроф та різні реальності, у яких може одночасно перебувати людина.

Резиденція Турбореалізм (Прорив), яка зібрала українських та зарубіжних художників, котрі працюють у жанрі moving image, проводилася в Донецьку - місті, яке зависло між кількома реальностями: радянською, пострадянською, перехідно-капіталістичною і постмодерністкою - місті з насиченою і суперечливою історією. Примітно, що один із найяскравіших і продуктивних авторів Турбореалізму - донецький письменник-фантаст Федір Березін, який описує у своїх книгах сценарії, за яких розпад Союзу не відбувся, і радянські республіки виграли холодну війну, займав деякий час пост заступника міністра оборони "ДНР".

Виставка, що виникла у результаті резиденції, показує переживання художників, які зіштовхнулися з різними формами "турбореалістічного" життя в Донецьку. Учасники резиденції зафіксували стан міста і суспільства і фактично передбачили у своїх роботах всі наступні події - останні дні роботи експозиції в Донецьку припали на листопад 2013 року.

У рамках Турбореалізму у 2012-13 році в "Ізоляції" працював Даніель Малон.

Фото: Ізоляція

Програма подій Дня "Ізоляції"-2016

16.00 - прес-конференція

18.00 - відкриття виставки & artist talk Даніеля Малона

На виставці будуть демонструватися відео-роботи Пола Чейні, Луїзи Нобреги, Марселя Тюрковскі та Еліз Флоренті (учасників виставки Турбореалізм (Прорив))

19.00 - Donbass Symphony (1990Now!) - DJ mix від Даніеля Малона

19.30 - концерт експериментальної електронної музики. Проекти: Sport and Music, Diser Tape, Qod

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram