ГоловнаКультура

Пам'ятник чекістам у Києві спробували знести гідромолотом (оновлено)

Монумент поки не вдалося зруйнувати, демонтаж зупинено.

У середу спеціальна техніка почала зносити пам'ятник чекістам біля метро "Либідська" в Києві.

При цьому директор департаменту благоустрою КМДА Андрій Фіщук повідомив видання "Сегодня", що не знає, звідки взялася ця спецтехніка, вона не належить КП "Благоустрій". Понад те, департамент не видавав контрольних карток на виконання цих робіт.

"Ми зараз з'ясовуємо, чия це техніка і чия це ініціатива з демонтажу цього пам'ятника. Ми планували піти цивілізованим шляхом у знесенні пам'ятника чекістам, а саме розробити проект демонтажу пам'ятника, затвердити його кошторис рішенням сесії Київради і перемістити цей комуністичний монумент у музей пам'ятників радянської епохи. Але хтось вирішив по-іншому. Хто саме - має з'ясувати поліція", - сказав Фіщук.

За даними Євгенії Моляр, куратора проекту Soviet Mosaic in Ukraine фонду "Ізоляція", рішення про знесення пам'ятника чекістам ухвалила Голосіївська райадміністрація. Раніше влада Києва і відповідальний за декомунізацію Інститут національної пам'яті обіцяли, що монумент буде переміщено в спеціально створений музей радянських пам'ятників.

Оновлення: До вечора постамент практично знищили, але самі голови залишилися недоторканими. Демонтаж зупинили, техніка виїхала.

"Пам'ятник чекістам - бійцям Революції" був встановлений у 1967 році. Це вертикальна стела з граніту, на якій висічено дві величезні фігури чекістів. Монумент уже пережив кілька спроб демонтажу, в тому числі і з боку активістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram