ГоловнаКультура

Арку дружби народів у Києві зносити не будуть, - Мінкультури

Пропонують прибрати тільки монумент під аркою

Арку дружби народів у Києві зносити не будуть, - Мінкультури
Арка Дружбы народов
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство культури не збирається демонтувати Арку дружби народів у Києві, у відомстві пропонують прибрати тільки скульптурну композицію під аркою

Про це повідомила прес-секретар голови Мінкульту Юрія Нищука Юлія Даценко на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Арку дружби народів поки що ніхто не збирається ламати. Ця тема вимагає широкого громадського обговорення. Та скульптурна композиція, яка є зараз, ділиться на монумент під аркою і саму конструкцію арки. Зараз очевидно, що саме цей пам'ятник буде прекрасно виглядати як приклад соціалістичного мистецтва в потенційному Музеї тоталітарних режимів (які є по всій Європі), саму ж арку ніхто не чіпає", - написала Даценко.

За її словами, обговорюють різні варіанти, чим можна замінити пам'ятник, присвячений українсько-російському возз'єднанню.

"Є проект покійної Захи Хадід - "Будинок музики". Були думки, щоб на виконання Указу президента про вшанування подвигу героїв АТО монумент їм розмістити десь у центральній частині міста, і були люди, які наводили як приклад місце поблизу Арки, також були ідеї розширити цей монумент на цілий пантеон Героїв, які в усі часи захищали суверенітет України (серед них були б і ті, хто віддав свої життя на сході України)", - розповіла Даценко.

За її словами, всі варіанти належить ще обговорити, в тому числі із залученням громадськості.

Нагадаємо, Арку дружби народів відкрили 1982 року в Хрещатому парку на честь "возз'єднання" України з Росією. Будівництво тривало близько чотирьох років і було приурочено до ювілею утворення СРСР. Відкрили монумент напередодні річниці Жовтневої революції. Арка народів складається з трьох елементів: арки у вигляді величезної веселки, бронзової скульптури двох трудящих (українця і росіянина, які підняли стрічку з орденом "Дружби народів") і гранітної скульптури сцени Переяславської ради.

За монументом розташований оглядовий майданчик, з якого відкривається вид на Дніпро та його лівий берег.

Днями в ефірі телеканалу "1+1" міністр культури Нищук заявив, що Арку потрібно знести, а на її місці встановити пам'ятник воїнам АТО. У вересні минулого року з аналогічною ідеєю виступив головний архітектор Києва Сергій Целовальник. Втім, незабаром він позбувся посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram