ГоловнаКультура

Помер оперний співак Дмитро Гнатюк

Минулого року знаменитий баритон відзначив своє 90-річчя

Помер оперний співак Дмитро Гнатюк
Дмитрий Гнатюк
Фото: day.kyiv.ua

Сьогодні пішов з життя видатний оперний співак, режисер, педагог, Герой України Дмитро Гнатюк.

Про це повідомив ректор Національної музичної академії Володимир Рожок, пише газета "День".

"Минулого року в Академії відзначили 90-річчя знаменитого баритона. Хоча 2016 рік був непростим для Дмитра Михайловича, але він мужньо боровся з хворобою. Смерть художника - важка втрата для всього мистецтва нашої країни, а його ім'я ще за життя вписано в золоту скарбницю національної культури", - зазначив він.

Гнатюк був першим виконавцем хітів 1960-х (легендарних пісень "Два кольори" і "Мій Київ"). На оперній сцені він створив такі самобутні образи, як Остап, Микола ("Тарас Бульба", "Наталка-Полтавка" Лисенка), Петруччо ("Приборкання норовливої" Шебаліна), Мазепа, Онєгін ("Мазепа", "Євгеній Онєгін" Чайковського) , Демон ("Демон" Рубінштейна), Фігаро ("Севільський цирульник" Россіні), Ріголетто ("Ріголетто" Верді) та ін.

Виступав як концертний співак, гастролював за кордоном (Угорщина, США, Канада, Росія, Португалія, Німеччина). Записав понад 15 платівок, 6 компакт-дисків. Загалом у концертному репертуарі Гнатюка було понад 85 творів національної і світової класики - від буковинця Сидора Воробкевича до австрійця Йозефа Гайдна.

Як режисер-постановник поставив понад 20 вистав, зокрема "Князь Ігор" О. Бородіна, "Запорожець за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського, "Золотий обруч" Б. Лятошинського, "Мазепа" П. Чайковського, "Війна і мир" С. Прокоф'єва, "Севільський цирульник" Дж. Россіні та інші.

Гнатюк багато років працював головним режисером Національної опери, викладав у НМАУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram