ГоловнаКультура

У Києві оголосили конкурс на новий пам'ятник замість знесеного Леніна

З 2013 року на столичному бульварі Шевченка стоїть порожній постамент

У Києві оголосили конкурс на новий пам'ятник замість знесеного Леніна
Фото: Мелани Бачина

Громадський фонд "Ізоляція" ініціював проведення конкурсу на найкращий проект нового пам'ятника на місці скинутого під час Євромайдану Леніна на бульварі Шевченка.

Про це повідомляють на сайті фонду.

Зазначають, що демонтаж цього пам'ятника 8 грудня 2013 року спровокував символічний "Ленінопад" по всій країні, а згодом - прийняття законів про декомунізацію.

Із цього часу на початку бульвару Шевченка стоїть порожній постамент.

"Падіння пам'ятника Леніну маніфестує остаточне звільнення від впливу комуністичного минулого і народження громадянського суспільства, незважаючи на те, що посткомуністичний дискурс, як і раніше, значною мірою переважає в Україні. Саме тому це вакантне місце має величезний ідеологічний потенціал і відіграє важливу роль у процесі визначення національної ідентичності", - наголошують у повідомленні.

Українці можуть подати заявку з пропозицією свого бачення нового монумента до 30 квітня. До заявки потрібно прикріпити ескізи, а також пояснення англійською мовою, чому авторів зацікавила участь у цьому проекті.

Переможця оголосять 6 травня, а монтаж нового пам'ятника заплановано на 7 липня.

Нагадаємо, 8 грудня 2013 року в Києві активісти знесли з п'єдесталу пам'ятник Леніну, який стояв на Бессарабській площі, недалеко від вулиці Хрещатик. Менш ніж через добу після того, як монумент знесли, його частинами виставили на продаж в Інтернеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram