ГоловнаКультура

Естонія повертає Україні тисячолітній меч вікінгів

На артефакт претендувала Росія.

Естонія повертає Україні тисячолітній меч вікінгів
Фото: prostir.museum

Естонія поверне Києву конфіскований на кордоні з Росією тисячолітній меч вікінгів.

За даними естонського департаменту охорони пам'яток старовини, древній меч було знайдено на території Волинської області України.

"Оскільки меч було виявлено в Україні, Естонія поверне його країні, де його виявили, перш за все. Після того, як податково-митний департамент передасть меч, департамент охорони пам'яток старовини спільно з міністерством культури ініціює процедуру повернення меча Україні", - повідомив старший інспектор з археології департаменту охорони пам'яток старовини Нелі Кангерт.

Процедуру передачі розпочали після того, як посольство України передало естонській стороні документальні підтвердження того, що меч було знайдено на території України, надані аукціоном "Віоліті".

Нагадаємо, 1 березня в Естонії було конфісковано меч епохи вікінгів.

Стародавню зброю виявили естонські митники під час огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією. У водія - громадянина Білорусі - не виявилося дозволу на транспортування раритету. Під час експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років.

Точно такий самий меч було знайдено минулого року на Волині. Анонімний користувач на сайті аукціону "Віоліті" 5 грудня повідомив, що "сьогодні знайшов таку річ" у Волинській області та попросив оцінити предмет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram