ГоловнаКультура

На пост директора "Мистецького Арсеналу" оголосять конкурс

Вибори директора музею пройдуть за недавно прийнятим законом

 На пост директора "Мистецького Арсеналу" оголосять конкурс
Фото: Катя Куницкая

Державне управління справами заявило, що на пост директора музейного комплексу "Мистецький Арсенал" буде проведений конкурс.

Про це йдеться на сайті відомства.

"Мистецький Арсенал "став першою установою культури, керівника якого обиратимуть за новими правилами, а Державне управління справами як орган управління першим в Україні проведе такий конкурс", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що в законі, який недавно прийняла Верховна Рада і підписав Президент, не врегульовано механізм формувння складу конкурсної комісії, а саме відбір членів конкурсної комісії органу управління. Також не зрозуміло, за якою процедурою має проходити жеребкування. Відповідно до закону, жеребкуванням визначаються члени конкурсної комісії від громадськості: кожна з профільних громадських організацій вибирає трьох потенційних кандидатів, після чого проводиться жеребкування, що визначає трьох членів конкурсної комісії. У законі написано, що всього в комісії - 9 членів: по троє від громадських організацій, від трудового колективу установи, на пост голови якого проводиться конкурс, і від органу управління.

Таким чином, у Держуправсправами зазначають, проведення першого публічного конкурсу за новим законом потребує рекомендацій профільних міністерств і залучення експертів, щоб уникнути можливих порушень під час проведення конкурсу. Відомство повідомляє, що за відповідними роз'ясненнями звернулося до Мінкульту, Мін'юсту та Комітету ВР з питань культури і духовності.

Нагадаємо, що Закон України про призначення керівників державних і комунальних закладів культури на конкурсній основі набрав чинності 24 лютого.

Відзначимо, що при цьому Держуправління справами не оголосило конкурс на посаду директора "Мистецького Арсеналу".

Нагадаємо, що раніше директор "Арсеналу" Наталя Заболотна заявила, що у неї закінчився контракт, а в ДУС не поспішили призначати конкурс згідно з новим законом, бо не вважали "Мистецький Арсенал" установою культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram