ГоловнаКультура

У Києві обговорять, як зберегти культурну спадщину міста

У березні-квітні в столиці відбудеться тематична комунікаційна платформа

У Києві обговорять, як зберегти культурну спадщину міста
Фото: promap.ua

17 березня в Vozdvizhenka Arts House відбудеться публічна дискусія "Архітектурна спадщина Києва. Пошуки оптимального рішення", в якій візьмуть участь депутати Київради, активісти та юристи.

Дискусією стартує соціально-мистецький проект "Стратиграфія", в межах якого художники та активісти привернуть увагу до проблеми збереження архітектурної спадщини Києва.

Як повідомляють ініціатори проекту, в столиці існує близько 46 будинків, які є пам'ятниками архітектури. Багато з них перебувають в аварійному стані і на межі знищення.

Художниця Ксенія Гнилицька фіксує стан, в якому перебувають будівлі, в акварельних малюнках, які стануть основою для виставки "Стратиграфія", яка триватиме в Vozdvizhenka Arts House до 10 квітня. Своєю чергою журналісти проекту "Доступ до правди" проводять розслідування щодо власників будинків, які перебувають у Державному реєстрі нерухомих пам'яток України.

Події проекту:

17 березня, 17:00 - 19:00 (вул. Воздвиженська, 32). Публічна дискусія "Архітектурна спадщина Києва. Пошук оптимального рішення". Учасники: Ольга Балицька, Людмила Березницька, Андрій Таранов - депутати Київради; Анна Бондар, в.о. головного архітектора Києва; Олександр Глухов, захисник "садиби Мурашко"; Митя Гурин, громадський активіст; Сергій Груздо, в.о. начальника управління охорони культурної спадщини; Євгенія Кулеба, засновниця скверу Небесної сотні; Марина Соловйова, юрист; Арсеній Фіндберг, громадський активіст. Модератор: Наталія Соколенко.

19:00 - 22:00. Вернісаж виставки "Стратиграфія".

23 березня. 19:00 - 20:00. Майстер-клас від "Доступу до правди" щодо використання Закону України "Про доступ до публічної інформації" як інструменту для активістів.

2 квітня. 16:00 - 18:00. Дискусія редакторів, журналістів і архітекторів "Як писати і знімати про архітектуру і урбаністику?". Учасники: Євгенія Моляр, Віра Балдинюк, Аліса Ложкіна, Юрій Марченко, Тарас Кайдан, Ігор Тищенко, Анна Шерман, Юліанна Сліпченко, Світлана Шліпченко, Олексій Биков.

6 квітня. 19:00 - 21:00. Майстер-клас "Інструменти комунікації урбан-активістів з владою, громадськістю, ЗМІ". Ведучий: Дмитро Гурін, фахівець з комунікацій, громадський активіст.

9 квітня. 15:00 - 19:00. Кейс-стаді.

1 сесія. "Активістські практики зі збереження архітектурної спадщини та організації публічного простору". Олександр Глухов, Євгенія Кулеба, Владислав Осьмак, Євгенія Бєлорусець.

2 сесія. "Як закон про "декомунізацію" вплинув на простір Київського метрополітену". Наталка Макогон.

3 сесія. "Раціональний підхід до модернізації". Іван Козленко, Антон Фрідлянд, Максим Яковер.

Куратором проекту виступила Аксинья Куріна. За результатами роботи платформи планується видання журналу з матеріалами дискусій і арт-документацією Ксенії Гнилицької.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram