ГоловнаКультура

Стало відомо, які фільми можуть отримати гроші від Держкіно у 2016-2017 роках

На отримання фінансування претендують нові фільми Сергія Лозниці, Ахтема Сеїтаблаєва, Володимира Тихого та інших

Стало відомо, які фільми можуть отримати гроші від Держкіно у 2016-2017 роках
Фото: www.ukrkino.com.ua

У п'ятницю, 11 березня, Державне агентство з питань кінематографії оголосило результати 8-го конкурсного відбору кінопроектів.

Про це на прес-конференції розповіли голова Держкіно Пилип Іллєнко і голова Експертної комісії при відомстві Андрій Дончик, повідомляє кореспондент LB.ua.

Андрій Дончик розповів, що цього року на конкурс подали 160 сценаріїв, із яких 74 пройшли у другий тур і взяли участь у пітчингу (презентації кінопроектів перед експертною комісією, яка виставляє проектам бали і рекомендує до фінансування Держкіно).

Він зазначив, що цього року, враховуючи фінансування виробництва українських фільмів, експертна комісія вирішила знизити прохідний бал до 37. Тож більше українських проектів мають можливість отримати фінансування від Держкіно.

Серед таких проектів - новий фільм Сергія Лозниці "Донбас", "Кіборги" Ахтема Сеїтаблаєва, фільм за п'єсою Павла Ар'є "Баба Пріся", режисером якої виступить Володимир Тихий, фільм бельгійського режисера Оліаса Барко "Поліна", повнометражний фільм Максима Ксенда "Танк", який отримав гроші на виробництво на кіноринку в Берліні, «Ніна» Дарії Онищенко, "Близнюки" Єви Нейман, документальні фільми "Дельта" Олександра Течинського, "Рідні" Віталія Манського, "Михайло і Данило" Андрія Загданського, "Стрімголов" Марини Степанської та інші.

Зазначимо, що, відповідно до чинного законопроекту про підтримку кінематографії, за рахунок державного фінансування можна покрити до 50% бюджету ігрових фільмів і до 100% бюджету документальних, анімаційних, дебютних фільмів або фільмів для дітей.

При цьому, як зазначає голова Держкіно, не всі ігрові проекти просять 50% фінансування - в деяких випадках Україна буде виступати міноритарієм, покриваючи певну частину бюджету фільму. Таким проектом є, наприклад, фільм "Поліна", зйомки якого завершилися наприкінці минулого року. Фільм бельгійського режисера Оліаса Барко, знятий в Україні, може отримати 10 млн гривень від держави на постпродакшн.

Голова експертної комісії Держкіно додав, що з 9 поданих на розгляд комісії дебютів у виробництво запустять 7 - 1 повний метр і 6 короткометражних фільмів. При цьому за рекомендацією комісії Держкіно встановить верхню планку для бюджету на дебюти: до 1 млн грн на короткий метр і до 10 млн грн на повний. Нагадаємо, що дебюти фінансуються державою повністю.

Експертна комісія також виступила зі зверненням до голови Держкіно Пилипа Іллєнка і до віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка з пропозицією організувати окремий конкурс для проектів фільмів, розрахованих на масову аудиторію. "Український глядач просить такі фільми, і це має стати головним пріоритетом", - додав Дончик.

Цього року на конкурсі був дисбаланс у бік авторського кіно. "Проектів з комерційним потенціалом майже не було", - зазначив голова експертної комісії.

Після оголошення результатів пітчинг Держкіно сформує пропозицію про включення фільмів у програму національного кіновиробництва на 2016-2017 рік, яку подадуть на розгляд Мінкульту.

При цьому не всі фільми, які набрали більш ніж 37 балів, отримають фінансування цього року - продюсерам ігрових фільмів або фільмів, які знімають у ко-продукції, потрібен ще час для пошуку решти грошей на фільми. "Включення фільму в національну програму кіновиробництва дасть можливість продюсерам подавати заявки на міжнародну ко-продукцію, - пояснює Іллєнко. - Цього року кількість фільмів, які заплановано знімати в спільному виробництві, збільшилася".

Загалом і голова Держкіно, і голова Експертної комісії відзначили, що рівень представлених на конкурсі проектів виріс. Кінопроекти, які не набрали достатньої кількості балів цього року, можуть доопрацювати свої сценарії і податися на наступний пітчинг, додав Дончик.

"Я сподіваюся, що проведення прем'єр українських фільмів стане для нас рутиною, а не подією з розряду польотів на Місяць", - резюмував голова Держкіно.

Нагадаємо, що 2016 року на українське кіно з держбюджету виділять 271 млн грн. За словами Пилипа Іллєнка, цієї суми вистачить, щоб доробити розпочаті фільми і запустити нові проекти, що перемогли у 8-му пітчингу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram