ГоловнаКультура

Польський телеканал показав антиукраїнський фільм "Маски революції"

Скандальний показ відбувся в річницю трагічних подій на Майдані.

Польський телеканал показав антиукраїнський фільм "Маски революції"
Фото: polradio.pl

У неділю, 21 лютого, польський телеканал TVN24 показав у програмі "Ева Еварт радить: Документальне кіно на TVN24" скандальний французький фільм "Маски революції".

Про це повідомляє "Польське радіо".

Фільм, автором якого є французький журналіст Пол Морейра, показує події на київському Євромайдані як бунт радикалів-націоналістів; фільм сповнений алюзіями на провідну роль США в українських подіях дворічної давнини, натякає, що російська анексія Криму мала підстави і була закономірною.

Перед показом фільму ведуча програми Ева Еварт згадала про другу річницю трагічних подій на Майдані й зазначила, що пропонований документальний фільм є "спірним".

Журналіст польського журналу Newsweek Міхал Кацевич, який багато років висвітлює події в Україні, прокоментував показ стрічки так:

"Для мене показ картини "Маски революції" без відповідних застережень, що це за стрічка, є скандалом. Цей французький фільм є брехливим, у ньому використано класичні маніпулятивні техніки при висвітленні українських подій, які відповідають російському наративу. Цей фільм подає помилковий образ: домінуючу роль радикалів під час Революції гідності, автор спирається на коментарі маргінальних персонажів, щоб обґрунтувати тезу про "фашистський переворот". Одним словом, захищає російську версію про "фашистську загрозу" в Києві".

Польський журналіст наголошує, що сприйняття українських подій у Польщі в саме такий спосіб є особливо небезпечним.

"Більшість поляків докладно не знає тих подій, а з огляду на нашу вразливість до теми українського націоналізму, фільм може зміцнити в поляках почуття і страху і загрози, які нібито походять із боку нової України", - сказав Кацевич.

Нагадаємо, фільм "Маски революції" вперше було показано в ефірі французького телеканалу Canal+ на початку лютого. Проти показу фільму протестувала українська громадськість і посольство України в Парижі. У повідомленні посольства сказано, що "Маски революції" - документальний фільм, знятий у стилі теорії змови і російської пропаганди, він дезінформує європейців про події в Україні взимку 2013-2014 рр. і є неповагою стосовно людей, які загинули в ім'я демократичного майбутнього своєї країни .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram