ГоловнаКультура

Кіновиробники просять народних депутатів не затягувати з ухваленням закону про кінематографію

Кіновиробництво в Україні може стати економічно стійким

Кіновиробники просять народних депутатів не затягувати з ухваленням закону про кінематографію
Фото: Наталья Дяченко

Головні кіновиробники України висловили подяку народним депутатам за ухвалення в першому читанні закону "Про держпідтримку кінематографії в Україні".

Про це йдеться у відкритому листі, направленому главі Верховної Ради і нардепам, який має в розпорядженні LB.ua.

"Верховна Рада зробила серйозний крок до побудови незалежної і економічно стійкої вітчизняної кінематографії. Тим самим створивши передумови для ефективного захисту інформаційного простору України і формування власного культурного середовища. Кіно - це не просто розвага і не окремі твори мистецтва... Кіно - це наповнення державного та місцевих бюджетів. Екранні історії про нашу країну здатні створити соціальний оптимізм, власний культурний простір, імідж України за кордоном", - йдеться у листі.

У цьому контексті підписанти просять депутатів не затягувати з ухваленням законопроекту у другому читанні.

"Просимо вас, шановні народні депутати, об'єднати свої сили у подальшій роботі над законопроектом і голосуванні за нього, щоб новий, сучасний рівень кінематографії в Україні став реальністю найближчим часом", - йдеться у зверненні.

Воно підготовлене від імені Держагентства з питань кіно, Національної спілки кінематографістів, Одеської кіностудії, компаній StarLightMedia, FILM.UA Group, Star Media, Pro TV і 1+1 Медіа.

Нагадаємо, зазначений законопроект передбачає, що держава фінансуватиме дебютні, документальні, просвітницькі, анімаційні та дитячі фільми на 100%. У виробництво серіалів і фільмів держава інвестуватиме - причому на суму, що не перевищує 50% бюджету для серіалів, і 80% - для фільмів.

В якості нової моделі підтримки українського кіно пропонується посилити бюджетне інвестування в кіноіндустрію з надходжень від лотерей. При цьому в новому законопроекті пропонується підтримати як українських, так і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 25% вкладених продюсерами коштів і 10% від витрат на акторські гонорари. Передбачається, що таким чином вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які зніматимуть тут кіно.

Очікується, що внаслідок ухвалення нового закону виросте частка українських фільмів у прокаті і на ТБ. Крім того, ініціатори законопроекту очікують розвитку інфраструктури для створення та розповсюдження кіно, збільшення кількості робочих місць і позиціонування України як сучасної країни.

Окрему частину законопроекту присвячено захисту авторського права у сфері кінематографа. Втім, на засіданні парламентського комітету з питань культури і духовності депутати зазначили, що ця частина законопроекту не до кінця доопрацьована, і запропонували обговорити її додатково після ухвалення законопроекту в першому читанні. Згідно з регламентом, після цього є два тижні на громадське обговорення і внесення правок до законопроекту.

Зараз в Україні кіно фінансується через систему пічтингів: режисери і продюсери подають заявки на конкурс у Держкіно і потім захищають свої проекти перед експертною комісією, яка в результаті рекомендує Держкіно, на які фільми виділяти державні гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram