ГоловнаКультура

Видання "Літакцент" назвало найкращі українські книжки 2015 року

Журі визначило переможців у чотирьох номінаціях

Видання "Літакцент" назвало найкращі українські книжки 2015 року

25 січня у книгарні "Є" відбулася церемонія нагородження премією "Літакцент року - 2015", де визначили кращі українські книги минулого року.

Про це повідомляється на сайті видання.

Журі визначили переможців у чотирьох номінаціях, а також вручили анти-премію "Золота мильна бульбашка" ("Золота булька"). Нагородження преміями "ЛітАкценту" проводиться щорічно.

У номінації "Поезія" в журі увійшли Остап Сливинський, Євген Станісевіч і Катерина Калитко. Переміг Мирослав Лаюк зі збіркою "Метрофобія" (ВСЛ). Крім нього, номінувалися Сергій Жадан ("Життя Марії"), Любов Якимчук ("Абрикоси Донбасу"), Юлія Стахівська (Verde) і Вано Крюгер ("Вертеп на Куренівці").

У номінації "Проза" переміг Владислав Івченко з романом "2014" (видавництво "Темпора"). У журі засідали Андрій Дрозда, Ростислав Семків і Тетяна Трофименко. Номінанти: Ірина Цілик ("Червоні на чорному сліди"), Юрій Винничук ("Аптекар"), Борис Жолдак ("Укри"), Василь Махно ("Дім у Бейтінґ Голлов").

Номінантів у категорії "Поезія і проза для дітей" розглядало журі, до якого увійшли Саломе Енгібарян, Володимир Чернишенко і Валентина Вздульська. На премію претендували Тарас і Марина Прохаськи ("Як зрозуміти козу"), Романа Романишин та Андрій Лесів ("Війна, що змінила Рондо"), Володимир Арєнєв ("Порох з драконівських кісток"), Дзвінка Матіяш ("Марта з вулиці Святого Миколая"), Ірина Цілик ("Таке цікаве життя"). Премію отримала книга "Війна, що змінила Рондо" майстерні "Аґрафка" (Видавництво Старого Лева).

У четвертій номінації - "Літературознавство і есеїстика" - висунули Олену Галету ("Від антології до онтології: антологія як спосіб репрезентації української літератури кінця ХІХ - початку ХХІ століття"), Володимира Єрмоленка ("Далекі близькі"), Наталію Гуменюк ("Майдан Тахрір"), Олександра Бойченка ("Більше/Менше") і Дениса Казанського ("Чорна лихоманка: нелегальний видобуток вугілля на Донбасі"). Журі, що складалося з Роксолани Свято, Анастасії Левкової і Ярини Цимбал, присудило приз Олені Галеті ("Від антології до онтології", видавництво "Смолоскип").

Антипремію, "Золота мильна бульбашка", отримав письменник Олександр Михед за роман "Астра" ("Видавництво Анетти Антоненко").

Нагадаємо, книгою року BBC 2015 стала збірка оповідань Василя Махна "Дім у Бейтінґ Голлов".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram