ГоловнаКультура

У "Херсонесі Таврійському" без узгодження з ЮНЕСКО замінили історичну плитку (оновлено)

Замість неї поклали нову, "більш гарненьку"

У "Херсонесі Таврійському" без узгодження з ЮНЕСКО замінили історичну плитку (оновлено)
Фото: sevastopolnews.info

Представник окупаційної влади Криму Сергій Меняйло розпорядився замінити плитку на території музею-заповідника "Херсонес Таврійський" на сучаснішу.

Про це повідомив так званий "спікер" законодавчих зборів Севастополя Олексій Чалий, інформують "Крим.Реалії".

"Він (Сергій Меняйло, - ред.) дав команду поміняти плитку за погодженням із департаментом охорони пам'яток. Співробітники музею попереджали його, що плитка історична і перебуває під охороною ЮНЕСКО, цього робити не можна, навіть якщо йому з якихось дивовижних естетичних міркувань не подобається колір... Він вирішив поміняти на новішу, більш гарненьку плитку", - розповів Чалий.

За його словами, йдеться про прадавнє городище, на якому був побудований херсонеський храм, де, згідно з легендою, хрестився князь Володимир.

"Під цим майданчиком розташовані вулиці, старі церкви, будинки. І на цій плитці було зроблене трасування, щоб показати ці об'єкти, щоб, коли хто-небудь, не дай Боже, щось почне робити на цій території, знав, яка тут базиліка, що тут не можна копати. Ось вона не сподобалася, із цими незрозумілими знаками, її вирішили зірвати і поміняти на новеньку", - сказав Олексій Чалий.

Археолог, кандидат історичних наук Тимур Бобровський у коментарі LB.ua розповів, що плитку в Херсонесі замінили ще минулого літа, що стало причиною зміни керівництва заповідника.

"Не знаю, чому Чалий про це згадав тільки зараз. Сама заміна плитки сталася ще минулого літа і спричинила скандал, який і призвів до заміни тодішнього директора заповідника на священика(саме отець Сергій Халюта і здійснив цю заміну навколо ввіреного йому Володимирського собору). Це самісінький центр городища, як вважають, місце так званої агори. До того там було плиткове покриття з кам'яним трасуванням стародавніх фундаментів", - розповів археолог.

За його словами, зараз трасування збереглося лише частково і передано вже іншим кольором нової плитки.

"Катастрофи, звичайно, не сталося, оскільки всі зміни зворотні. Співробітники заповідника, котрі відстежували ситуацію, стверджують, що культурний шар не постраждав, мовляв, "зайшли" тільки у верхній, уже перекопаний ґрунт. І, звичайно, все це ні з ким не узгоджувалося, тим паче з ЮНЕСКО (хоча й мусили хоча б повідомити). Боюся, що така практика триватиме і ми скоро почуємо про нові скандали. Україна, на жаль, мовчить (на державному рівні). Хоча, впевнений, ще 1,5 року тому Мінкульт із МЗС мали б ініціювати в ЮНЕСКО переведення Херсонесу до Списку об'єктів всесвітньої спадщини, які перебувають під загрозою", - додав Бобровський.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін доручив внести "Херсонес Таврійський" у список культурної спадщини Росії. МЗС України розцінило це як спробу привласнити культурні цінності України та як ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram