ГоловнаКультура

У Франції у вільний доступ виклали щоденник Анни Франк

Одна з найбільш тиражованих книг у світі стала громадським надбанням.

У Франції у вільний доступ виклали щоденник Анни Франк
Фото: EPA/UPG

У Франції у вільний доступ виклали щоденник Анни Франк, який вважають однією з найбільш тиражованих книжок у світі.

Як зазначає Радіо Свобода, за законом Євросоюзу від 1993 року, щоденник Анни Франк став громадським надбанням з 1 січня 2015 року, коли виповнилося 70 років з дня її смерті в концтаборі Берген-Бельзен (їй було 15 років).

До цього авторськими правами володів Фонд Анни Франк (що знаходиться в Базелі, Швейцарія), який раніше погрожував оскаржити в суді публікацію щоденника, стверджуючи, що, за законом, цього не можна робити до 2037 року, коли виповниться 50 років з моменту першого видання за законами Copyright, яке 1986 року здійснив Голландський державний інститут військових документів.

У п'ятницю 1 січня 2016 року щоденник опублікували одночасно викладач Університету в Нанті (Франція) Олів'є Ерцшед і депутат французького парламенту Ізабель Аттар.

Щоденник Анни Франк - це записи єврейської дівчинки, зроблені з 12 червня 1942 року по 1 серпня 1944 року - в період нацистської окупації Нідерландів. Переховуючись разом із родиною від арешту, Анна з 12 років вела щоденник у вигляді листів вигаданій подрузі. Вона назвала його "У задньому будинку" (у російській версії - "Сховище"). 4 серпня 1944 року гестапо заарештувало всіх, хто переховувався разом з Анною Франк у сховищі в Амстердамі.

2009 року щоденник включили в міжнародний реєстр ЮНЕСКО "Пам'ять світу" - програму захисту всесвітньої документальної спадщини.

Нагадаємо, що також збігла чинність авторських прав на книгу Адольфа Гітлера "Майн Кампф" ("Моя боротьба").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram