ГоловнаКультура

У Центрі Довженка презентують невідомий шедевр кіноавангарду

Фільм Михайла Кауфмана покажуть у супроводі музики Антона Байбакова

У Центрі Довженка презентують невідомий шедевр кіноавангарду
Кадр из фильма "Небывалый поход"
Фото: Центр Довженко

27 грудня о 19:00 у Центрі Довженка пройде новорічна подія для всіх друзів, шанувальників і партнерів інституції - #DONOWHERE.

У рамках вечірки відбудеться показ фрагменту невідомого фільму відомого авангардистського режисера Михайла Кауфмана "Небувалий похід" 1931 року.

Про це повідомляють на сторінці Центру Довженка.

Показ фільму в супроводі музики сучасного українського композитора Антона Байбакова пройде в рамках уже завершеної серії "Коло Дзиґи".

У Центрі покажуть півгодинний уривок із фільму, а повністю відреставровану картину, яка триває 71 хвилину, покажуть 2016 року у Великобританії.

"Небувалий похід" - фільм-репортаж про рух "25-тисячників" - працівників, відправлених Компартією 1929 року піднімати село. Фільм знімали в одному з найбільших радгоспів свого часу "Гігант", на Харківському тракторному заводі, на Чорноморському флоті в Севастополі.

Після виходу "Людини з кіноапаратом" 1929 року творчі шляхи братів Михайла Кауфмана і Дзиґи Вертова розійшлися. З частини відзнятого матеріалу для "Людини" Кауфман змонтував власний фільм "Навесні", який теж вийшов у 1929 році.

Як пише у своєму фейсбуці колишній директор Центру Довженка Іван Козленко, фільм "Навесні" представив кілька років тому на найбільшому фестивалі німого кіно в Порденоне німецький дослідник Расмус Герлах. У показ включили фрагменти, вирізані цензурою - святкування Великодня в Києві. Ці фрагменти дослідник виявив у голландському архіві.

Центр Довженка викупив фрагменти, замовив музику до фільму Олександрові Кохановському і представив у проекті "Коло Дзиґи", присвяченому реактуалізації німої кінематографічної спадщини.

Фільм "Небувалий похід" Кауфмана зберігався в архіві Пшеничного, і Центр Довженка намагався купити його, щоб встигнути з прем'єрою відреставрованого фільму до фестивалю в Порденоне. Але до того часу (фестиваль проходить влітку) не змін зробити це.

"У архіві Пшеничного фільм значився як звичайна "кінохроніка", і його історичного та художнього значення там оцінити не змогли, - пише Козленко. - Зрештою, у жовтні я подивився фільм. Я думаю, що це робота на рівні, якщо не сильніша за "Навесні". Як завжди у Кауфмана, фільм позбавлений Вертового антигуманістичного пафосу і занурений у підкреслено українську побутову і виробничу реальність".

Антон Байбаков уже писав музику для німого кіно - торік Центр Довженка замовив йому музику до фільму "Одинадцятий" Дзиґи  Вертова. Сам Антон називає цю роботу найкращим своїм твором, створеним для кіно.

Подробиці про показ 27 грудня - на сторінці події у фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram