ГоловнаКультура

Коаліція і кінематографісти підготували єдиний законопроект про підтримку кіно (документ)

Незабаром проект закону внесуть на розгляд парламенту

Коаліція і кінематографісти підготували єдиний законопроект про підтримку кіно (документ)
Фото: www.ukrkino.com.ua

Парламентський комітет з питань культури і духовності на своєму засіданні розглянув об'єднаний законопроект "Про державну підтримку національної кінематографії".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Зокрема, один зі схвалених законопроектів - "Про державну підтримку національної кінематографії" - незабаром винесуть у зал для голосування в першому читанні. Законопроект, схвалений комітетом, ще не зареєстровано у Раді, але він носитиме номер 3081-д, оскільки є об'єднаним проектом.

Нагадаємо, що раніше законопроекти про підтримку українського кіно вносили депутати Микола Княжицький ("Народний фронт") та Ірина Подоляк ("Самопоміч"). Законопроект Княжицького (№3081) містить норми про створення Українського кіноінституту і його фінансування з бюджетних коштів, а також від надходжень з лотерей. Законопроект, поданий Подоляк (№3081-1), - документ, в розробці якого брала активну участь кіноспільнота, зокрема ініціатива "Кінокраїна". У цьому проекті закону йдеться про створення системи преференцій для кінематографістів - як українських, так і іноземних.

Щоб досягти компромісу, було вирішено об'єднати два законопроекти в один. В об'єднанні проектів також брала участь громадськість у сфері кінематографа, зокрема гравці кінобізнесу. Так, новий законопроект зберігає норми Княжицького про кіноінститут та фінансування від лотерей і норми, запропоновані ініціативою "Кінокраїна".

Очікується, що наступного тижня законопроект про державну підтримку національної кінематографії парламент ухвалить у першому читанні. На засіданні комітету його голова, Микола Княжицький, заявив, що комітет проситиме парламент ухвалити цей законопроект за прискореною процедурою, щоби встигнути до формування бюджету на 2016 рік. Між першим і другим читанням у законопроект вноситимуть поправки, зокрема у статті, що стосуються авторського права, оскільки вони, за словами Княжицького, вимагають доопрацювання.

Нагадаємо, що 1 січня 2016 року закінчується термін дії податкових пільг для кінематографістів. Вони вже виступили зі зверненням на адресу Кабміну з проханням не скасовувати пільги для українського кіно. Міністр культури В'ячеслав Кириленко в інтерв'ю Соні Кошкіній пообіцяв, що боротиметься за продовження цих пільг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram