ГоловнаКультура

Український документальний фільм про херсонських шерифів отримав приз в Амстердамі

"Українські шерифи" отримали спеціальний приз журі на документальному кінофестивалі

Український документальний фільм про херсонських шерифів отримав приз в Амстердамі
Кадр из фильма "Украинские шерифы"
Фото: Cultprostir

Документальний фільм українського режисера Романа Бондарчука "Українські шерифи" отримав спеціальний приз журі на престижному Амстердамському фестивалі документальних фільмів (IDFA).

Про це повідомляє твіттер кінофестивалю.

Фільм знято в копродукції України, Латвії та Німеччини, він розповідає про жителів Збур'ївки Херсонської області, які боролися з корупцією своїми силами.

Лад у Збур'ївці підтримував сільський голова Віктор Маруняк. За словами продюсера фільму Дарини Аверченко, він захищав жителів від олігархів, які хотіли скупити землі. Маруняк сів у в'язницю, а його функції почали виконувати інші люди.

"У село практично неможливо було викликати міліцію - вона не приїжджала через брак бензину - і громадський порядок у Збур'ївці охороняли два місцеві жителі Віктор Кривобородько і Володимир Рудьковський, - розповідає Аверченко виданню Cultprostir. – Спочатку ми думали, що це буде веселий фільм про експеримент з охорони громадського порядку. Однак після того, як почалася війна, настрій фільму змінився. Задумана комедія перетворилася на драму, де тепер набагато більше смислів".

Фестиваль документального кіно в Амстердамі триватиме до 29 листопада. Головний приз отримав фільм "Дон Жуан" Єжи Сладковського (Швеція, Фінляндія).

Зазначимо, що останніми роками українське документальне кіно переживає підйом: після Майдану в Україні було знято багато документальних фільмів, які брали участь у міжнародних кінофестивалях і отримували призи. Наприклад фільм "Все палає" - про події на Майдані - потрапив у лонг-ліст документальної номінації Європейської кіноакадемії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram