ГоловнаКультура

Український стенд на Франкфуртському ярмарку підготували волонтери

Участь держави була мінімальною

На Франкфуртському книжковому ярмарку продовжує роботу український стенд.

Організацію роботи національного стенду взяли на себе волонтери, участь держави в координації роботи з підготовки стенду була мінімальною.

Про це розповіла одна з координаторів стенду - куратор "Книжкового Арсеналу" Ольга Жук в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Офіційним експонентом є Державний комітет телебачення і радіомовлення, але загальної координації з їхнього боку не було, - розповідає Ольга. - У червні сформували робочу групу, але держава не давала грошей, час минав, і більша частина групи просто самоусунутися, щоб не псувати собі репутацію. Зрештою, всю роботу переклали на декількох експертів, які залишилися. Ми всі - волонтери у цьому проекті. У Німеччині нам допомагає консульство України і сам Франкфуртський ярмарок, чиє керівництво зробило Україні безпрецедентну знижку на участь - 30% - і готове підтримувати нас і надалі. Але якщо підготовка триватиме таким чином, цей інтерес згасатиме".

Жук зазначає, що бюджет, виділений Кабміном на український стенд у Франкфурті, передбачає оплату площі стенду, стандартних конструкцій, мінімальне меблювання і друк каталогу. Куратор додає, що неодноразово просила чиновників показати їй бюджет, але їй ніхто його не надав. "Я б дуже хотіла, щоб після ярмарку, коли проект буде реалізований, була якась публічна звітність про витрати", - резюмує вона.

Спочатку дизайн для українського стенду у Франкфурті на волонтерських засадах придумав архітектор Хорхе Делаварі. Проект схвалили дизайнерський і технологічний відділи ярмарку, але через затягнуту процедуру оплати українського стенда втілити проект не вдалося.

Так, національний стенд - стандартний пластиковий, але оформлений графічним стилем, розробленим дизайнером Оленою Соломадіною, арт-директором "Мистецького Арсеналу". Соломадіна розробила дизайн для 16 метрів іміджевих банерів, інформаційних панелей, постерів з текстами і програми. Графіка створена за мотивами принтів авангардиста Василя Єрмілова, кадрів з фільмів Дзиги Вертова, і Михайла Кауфмана.

"Ми хочемо показати такий імідж України, який одночасно був би народним та авангардно переосмивленним, урбаністичним, сучасним", - розповідає Ольга Жук на своїй сторінці у фейсбуці. Вона додає, що витрати на друк графіки вони спільно з директором "Мистецького Арсеналу" взяли на себе.

Експозиція на українському стенді розділена на частини - українська література в перекладах на світові мови, окремо - дитяча література, художня, нон-фікшн, окремо - добірка книг про Майдан і війну на Донбасі. Загалом на стенді представлено понад 400 українських видавництв.

Упорядником каталогу українських книговидавців стала Оксана Хмельовська, співзасновник відомого сайту про книги "Читомо".

Нагадаємо, що окрім зустрічей з українськими авторами - Юрієм Андруховичем, Андрієм Курковим і т.д., на стенді і в цілому в рамках ярмарки проведуть також інші події, присвячені Україні. Зокрема, це дискусії на суспільно-політичну тематику.

Франкфуртський ярмарок триватиме до 18 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram