ГоловнаКультура

Складено список заборонених в Україні радянських діячів

Вулиці та інші топоніми мусять перейменувати до 21 листопада.

Складено список заборонених в Україні радянських діячів
Фото: nz.net.ru

На сайті Інституту національної пам'яті оприлюднено прізвища радянських діячів, топоніми з використанням яких підпадають під заборону за законом про декомунізацію.

Список складається з 520 прізвищ. Вулиці та інші топоніми, названі на їхню честь, мусять перейменувати до 21 листопада 2015 року.

До списку увійшли особи, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, РРФСР, інших союзних або автономних радянських республік, працівники НК-ГПУ-НКВС-КДБ, а також діячі Жовтневого перевороту 1917 року. Також під декомунізацію потрапляють ті, хто встановлював радянську владу в Україні, переслідував учасників боротьби за незалежність України у XX столітті.

Окрема категорія осіб, які потрапили у список, - персонажі, які, на перший погляд, під дію закону не підпадають, але увічнення пам'яті яких безпосередньо пов'язане зі встановленням радянської влади і діяльністю комуністичної партії.

Це, наприклад, Фрідріх Енгельс, Карл Маркс, Роза Люксембург.

Список створено істориками для зручності місцевих громад, які вибирають нові імена комуністичним вулицям. Він не є вичерпним, співробітники УІНП далі над ним працюють.

Нагадаємо, 21 травня набули чинності закони про декомунізацію. Відповідно до одного з них, до назв, які треба перейменовувати, належать ті, в яких використані імена (псевдоніми) осіб, котрі займали керівні посади в комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, РРФСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки.

Також підлягають зміні найменування, в яких використано назви СРСР, РРФСР, інших союзних або автономних республік і похідні від них, назви, пов'язані з діяльністю Комуністичної партії (в тому числі партійні з'їзди), річницею Жовтневого перевороту, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України.

Юридичні особи мусили змінити свої назви протягом місяця - до 21 червня, ЗМІ - до 21 серпня. Знаки для товарів і послуг мусять змінити до 21 листопада. Винятки для перейменування становлять назви, пов'язані з видатними радянськими діячами української науки і культури, а також з рухом опору і вигнанням фашистських окупантів з території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram