ГоловнаКультура

Кириленко під приводом декомунізації позбавив Одеську бібліотеку імені Горького

Назву скорочено до "Одеська національна наукова бібліотека"

Кириленко під приводом декомунізації позбавив Одеську бібліотеку імені Горького
Фото: day.kiev.ua

Міністр культури В'ячеслав Кириленко вирішив позбавити Одеську наукову бібліотеку імені письменника Максима Горького.

Як повідомляє прес-служба Мінкульту, стару назву "Одеська національна Ордена Дружби народів наукова бібліотека імені Горького" замінено на "Одеська національна наукова бібліотека".

Перейменування аргументовано ухваленням закону про декомунізацію. У повідомленні наголошується, що колектив бібліотеки підтримав таке рішення.

Максим Горький (Олексій Пєшков) - знаменитий російський і радянський письменник. П'ять разів номінувався на Нобелівську премію. Разом з тим він не має жодного зв'язку з Одесою.

На сайті Інституту національної пам'яті оприлюднено список із 520 радянських діячів, чия діяльність підпадає під дію законів про декомунізацію. Горького серед них немає.

Нагадаємо, на початку квітня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект, яким засуджується діяльність комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, а також вводиться заборона на публічне використання і пропаганду їхньої символіки.

На початку серпня в Івано-Франківську перейменували бульвар Пушкіна під приводом того, що "особистість Пушкіна не є однозначною в українській історії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram