ГоловнаКультура

Суд призначив Кузнєцову 1 тис грн компенсації за зафарбований мурал у "Мистецькому Арсеналі"

Водночас художник вимагає більш ніж сто тисяч компенсації і задоволення інших вимог.

Суд призначив Кузнєцову 1 тис грн компенсації за зафарбований мурал у "Мистецькому Арсеналі"
Фото: https://www.facebook.com/VM.photoschool

Художник Володимир Кузнєцов подав апеляцію на рішення Печерського районного суду Києва, який зобов'язав "Мистецький арсенал" оплатити художнику грошову компенсацію в рахунок відшкодування завданої моральної шкоди 1 тис. грн за зіпсовану картину "Коліївщина: Страшний суд".

9 вересня Печерський суд виніс рішення за позовом Кузнєцова до "Мистецького Арсеналу" про захист авторських прав на картину. Вказаним рішенням позовні вимоги задоволені частково, зокрема стягнуто відшкодування моральної шкоди.

Як розповів художник, у позові про порушення авторських прав йдеться про завдані збитки у вигляді прямої шкоди від знищення картини, повідомляє "Українська правда".

"Розмір компенсації визначається судом, виходячи з позовних вимог, однак не може бути меншим від 10 і не може перевищувати 50 000 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на момент прийняття рішення у справі. Враховуючи наведені вище обставини, в тому числі той факт, що робота Володимира Кузнєцова знищена безповоротно, а також те, що мінімальна зарплата в Україні з 01.01.2015 р. становить 1 218,00 грн, належною сумою компенсації за заподіяну авторським правам позивача шкоду буде компенсація в розмірі 121 800 (сто двадцять одна тисяча вісімсот) грн. 00 коп. (100 мінімальних заробітних плат)", - йдеться в позовній заяві Кузнєцова.

Сума компенсації моральної шкоди, за словами художника, була символічною, вартістю 1000 гривень, що суд вирішив і задовольнити, проігнорувавши інші вимоги.

Работа "Колиивщина: Страшный суд"
Фото: Volodymyr Kuznetsov
Работа "Колиивщина: Страшный суд"

Художник каже, що суд частково ніби й визнав порушення прав, але не визнав відшкодування збитків та інших вимог, зазначених у позовній заяві.

"Тобто визнання та відшкодування моральної шкоди без відшкодування порушення авторських прав вважаю абсурдним. Причина позову була не в моральній компенсації, а в правових відносинах між художником і інститутом", - говорить Кузнєцов.

Суд визнав лише частину однієї з позовних вимог. Зокрема, суд не визнав дії співробітників "Арсеналу" із зафарбування роботи Кузнєцова протиправними і такими, що порушують немайнові права автора.

Крім того, в судовій інстанції не вважають за потрібне здійснити публікацію в ЗМІ причин такого порушення і вибачитися за знищення твору мистецтва, а також покласти судові витрати на "Арсенал".

Нагадаємо, 25 липня 2013 року художник Володимир Кузнєцов заявив, що його робота "Коліївщина: Страшний суд" заборонена до показу на виставці в "Мистецькому Арсеналі". Тоді він припустив, що причиною заборони його роботи стала наявність в ній сюжету про неправедних священнослужителів, що нудяться в пекельних муках.

Гендиректор "Арсеналу" Наталія Заболотна заборонила до показу на виставці картину "Коліївщина: Страшний суд". Вона замалювала його настінну картину, а на її місці в день відкриття виставки висів банер. Тоді ж вона попросила зрозуміти її рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram