ГоловнаСвіт

Обама висловився за посилення законів про носіння зброї після стрілянини в коледжі

За словами президента США, звітність про смертельні випадки стала для американців звичайною справою.

Обама висловився за посилення законів про носіння зброї після стрілянини в коледжі
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама після інциденту з убивством 10 осіб в одному з коледжів штату Орегон заявив, що американські закони про зброю слід змінити.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Якимось чином це стало рутиною. Звітність про смертельні випадки є звичайною справою. Ми звикли", - заявив Обама журналістам. Він пообіцяв впливати на лобі зброярів. Закони носіння зброї слід змінити.

У другій половині дня в четвер, 1 жовтня, в коледжі Ампкуа сталася стрілянина. За останніми уточненими даними, загинули 10 людей. Поранено, за різними даними, від семи до 20 осіб. Нападника - чоловіка - вбито.

Коледж Ампкуа розташований на околиці міста Розберг, приблизно за 200 кілометрів на південь від Портленда. Студентами закладу - їх загалом близько 14 тис. - є люди переважно середнього віку, які вступили за муніципальною програмою навчання дорослих. Значна частина навчається в коледжі на умовах неповного дня.

У США з 2012 року (після розстрілу 26 школярів і вчителів у школі "Сенді Хук" у Коннектикуті) не вщухають суперечки про право громадян на володіння зброєю. І прихильники, і противники цієї ініціативи апелюють до статистики: перші з її допомогою доводять, що вільний обіг вогнепальної зброї провокує зростання злочинності, другі, навпаки, переконують, що володіння вогнепалом робить життя безпечнішим.

Обама не раз намагався обмежити права американців на володіння зброєю, однак здійснити цей проект главі держави заважають представники "збройового лобі" та їхні союзники в американському Конгресі.

Право на вільне носіння зброї громадянам США гарантує Друга поправка до Конституції. За збереження свободи носіння зброї в повному обсязі традиційно виступають і представники Республіканської партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram