ГоловнаКультура

У Львові відкрився третій Конгрес культури Східного партнерства

Під час конгресу експерти обговорять роль культури в епоху кризи

У Львові відкрився третій Конгрес культури Східного партнерства

4 вересня, у головному корпусі Львівського університету ім. Івана Франка, відбулася церемонія відкриття 3-го Конгресу культури Східного партнерства.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На відкритті виступили мер Львова Андрій Садовий, представник президента міста Люблін, керівник департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації президента Юрій Рубан, керівник департаменту культури Львівської міськради Ірина Магдиш, ректор ЛНУ ім. Франка Володимир Мельник, заступник міністра культури з питань євроінтеграції Андрій Вітренко, член програмної ради Конгресу культури Зеновій Мазурик та інші.

Усі спікери підкреслювали важливість культури у подоланні нинішньої кризи в Україні. Юрій Рубан зазначив, що держава поки не виробила політику у сфері культури.

"Ми живемо в ситуації, коли від прірви нас відділяє тонка плівочка культури і цивілізації, - впевнена Ірина Магдиш, глава департаменту культури Львівської міськради. - Зараз все впирається в культуру. Рішення проблеми біженців - це культурне рішення, вирішення питань війни може здаватися політичним або дипломатичним, але насправді це теж культурне рішення. Цим Конгресом ми повинні допомогти відчути цю тонку плівку і зрозуміти, що це наш єдиний щит, який дозволить нам залишитися людьми".

Від сьогодні у Львівському університеті стартують панельні дискусії, що стосуються культури та її взаємодії з політикою, економікою, медіа і так далі. Так, сьогодні експерти обговорять місію культури під час кризи (винесену як тема Конгресу), практику Східного партнерства, практики і форми інтеграції, культурну політику на рівні держави, міста і регіону, стратегію культури України, розроблену в Мінкульті, культурну дипломатію, страх як основоположне поняття сучасної культури, місце культури у сучасних українських медіа та інші теми.

Онлайн-трансляцію з Конгресу культури можна дивитися тут:

Конгрес культури Східного партнерства проходить втретє - перші два проходили у Любліні (Польща), третій Конгрес вирішили перенести до Львова.

Конгрес триватиме до 6 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram