ГоловнаКультура

Біля стін Софії Київської провалився ґрунт (додано фото)

Існує пряма загроза цілісності Софії Київської, попереджають архітектори.

Сьогодні на подвір'ї Софійського собору на північний захід від храму утворився глибокий провал ґрунту.

Про це LB.ua стало відомо від співробітників Національного заповідника «Софія Київська».

Раніше археологічна служба заповідника попереджала, що існує небезпека провалів давніх підземних ходів. Провалля - пряма загроза фундаментам Софійського собору, тому археологи безперервно моніторили стан ґрунту навколо храму.

Однак службу, яку очолював археолог і громадський активіст Тимур Бобровський, розформувала навесні нова директор Неля Куковальська. Останнім часом моніторингу не проводили.

На думку архітекторів, провал ґрунту навіть у суху пору року свідчить про небезпечні процеси, які активізуються з початком дощів. Існує пряма загроза цілісності Софії Київської, тому будь-які спроби просто засипати провал, не дослідивши його, лише погіршать становище.

Нагадаємо, в травні повідомляли про те, що вченого-археолога Тимура Бобровського, автора звернення до міністра культури В'ячеслава Кириленка, повідомили про звільнення із заповідника "Софія Київська". У своєму зверненні Бобровський вказав на тривожні, на його думку, тенденції в управлінні у сфері культури, а також закликав міністра піти у відставку, оскільки він не дає собі ради з реформами у сфері культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram