ГоловнаКультура

У Мистецькому Арсеналі представили концепцію Фонду соціокультурного розвитку (документ)

На громадське обговорення проекту прийшли художники, культурні менеджери та активісти

У Мистецькому Арсеналі представили концепцію Фонду соціокультурного розвитку (документ)
Фото: delo.ua

2 вересня в Мистецькому Арсеналі відбулося громадське обговорення законопроекту "Про деякі питання соціального і культурного розвитку України".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Ключове місце в цьому законопроекті займає створення Фонду соціокультурного розвитку, який розподіляв би фінансування на проекти у сфері культури, освіти та спорту.

Над проектом закону команда, зібрана з ініціативи Мистецького Арсеналу та його директора Наталії Заболотної, працювала три роки. При цьому спочатку назва законопроекту відсилала до головної ініціативи - створення фонду, але за рекомендацією заступника голови АП з питань адміністративних, економічних і соціальних реформ Дмитра Шимківа назву поміняли на "Про деякі питання..."

"24 роки ми жили без концепції розвитку країни, без стратегії розвитку культури, а зараз ми пожинаємо плоди", - заявила директор Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна.

У написанні законопроекту команда вирішила керуватися досвідом Великобританії у фінансуванні культури. Згідно з проектом закону, проекти в соціокультурній сфері фінансуватимуть коштом відрахувань операторів лотерей і відсотків від алкогольних і тютюнових акцизів. У документі запропоновано визначити "соціально шкідливий бізнес", коштом якого і заплановано частково фінансувати культуру, освіту і спорт.

Управлятимуть Фондом наглядова рада, правління і рада експертів. Механізм такий, що на розгляд Фонду будуть подавати проекти, а експерти, відібрані громадськістю, бізнесом і владою, визначать, які з них будуть фінансуватися за рахунок Фонду.

Очікують, що незабаром законопроект "Про деякі питання соціального і культурного розвитку України" розглянуть на Раді реформ.

Нагадаємо, з ініціативою створення фонду, в якому акумулювалися б кошти на культурний продукт, виступили кінематографісти. Згідно з новим законопроектом "Про державну підтримку кінематографії в Україні", в перспективі можуть створити фонд, яким керуватиме громадськість спільно з представниками влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram