ГоловнаКультура

Європейська кіноакадемія закликала Путіна звільнити режисера Сенцова

Група європейських кінематографістів написала листа до російської влади

Європейська кіноакадемія закликала Путіна звільнити режисера Сенцова
Фото: Андрей Новичков/Грани.Ру

Європейська кіноакадемія оприлюднила лист до російської влади з вимогою негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова і розслідувати факти тортур політв'язня.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"У світлі відновлення процесу проти Олега Сенцова, якому загрожує 20 років в'язниці, правління Європейської кіноакадемії закликає негайно звільнити українського режисера. Незважаючи на те, що головний свідок звинувачення відмовився від показань, які дав раніше, обвинувачення у вчиненні та підготовці "терактів" залишилося чинним, а суд триває. Відома група європейських кінематографістів підписала листа до російської влади, закликаючи зняти звинувачення, а також звільнити і реабілітувати режисера, який перебуває в ув'язненні вже понад рік", - наголошено в листі.

Автори листа закликали гарантувати безпеку Сенцова, зняти звинувачення через брак доказів, звільнити затриманого негайно і безумовно, забезпечити його повну реабілітацію, ініціювати повне, оперативне та неупереджене розслідування і затримання режисера співробітниками ФСБ, і заяв Сенцова про застосування тортур, щоб віддати в руки правосуддя відповідальних за це.

Листа адресовано президентові Росії, голові Держдуми, директорові ФСБ, міністру внутрішніх справ і генеральному прокурору РФ.

Звернення підписали режисери Стівен Долдрі, Агнешка Холланд, Акі Каурісмякі, Майк Лі, Кен Лоуч, Фолькер Шльондорф, Бела Тарр, Бертран Таверньє, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі й актор Даніель Ольбрихський. До листа також приєдналися члени Польської кіноакадемії - режисери Павло Павліковський, Єжи Сколімовський, Анджей Жулавський, Марцель Лозинський, Малгожата Шумовська та багато інших.

Нагадаємо, раніше Європейська кіноакадемія відкрила спеціальний рахунок, куди європейці можуть переказувати благодійну допомогу для Сенцова.

39-річному кінорежисеру та активісту Автомайдану Сенцову інкримінували частину 1 статті 205.4 (організація терористичної спільноти), два епізоди за пунктом "а" частини 2 статті 205 (теракт, вчинений організованою групою), один епізод за частиною 1 статті 30 - пунктом "а" частини 2 статті 205 (підготовка до теракту в складі організованої групи), а також частину 3 статті 222 (незаконний обіг зброї та вибухівки, здійснений організованою групою) і частину 3 статті 30 - частину 3 статті 222 КК (замах на це саме діяння).

ФСБ називає Сенцова лідером диверсійно-терористичної групи "Правого сектору". Крім підготовки вибуху пам'ятника Леніну, групі, якої ніколи не існувало, приписують підпали штабів Російської громади Криму і "Єдиної Росії" в Сімферополі, вчинені відповідно 14 і 18 квітня 2014 року. Режисера вважають причетним до всіх перелічених акцій.

За статтею про теракт Сенцову загрожує до 20 років колонії. Своєї провини за жодним звинувачень режисер не визнає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram