ГоловнаКультура

Помер відомий дослідник Голодомору Роберт Конквест

Історик одним із перших досліджував тему голоду 1932-32 років.

Помер відомий дослідник Голодомору Роберт Конквест
Фото: wikipedia.org

У США у віці 98 років помер англо-американський історик Роберт Конквест, який вивчав злочини комуністичного режиму в Радянському Союзі.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Конквест одним із перших ґрунтовно дослідив й описав Голодомор в Україні у книзі The Harvest of Sorrow - "Жнива скорботи". Найвідомішою його роботою називають The Great Terror - "Великий терор", у якій Конквест описав сталінські чистки 1937-39 років.

За його підрахунками, в часи Сталіна загинуло близько 20 мільйонів людей - у результаті голоду, ув'язнення в таборах примусової праці, а також внаслідок страт. Ця кількість в рази перевищує число жертв нацистського Голокосту.

У 2005 році президент США Джордж Буш (молодший) відзначив досягнення історика Конквеста Медаллю свободи - найвищою цивільною нагородою у Сполучених Штатах.

Згодом Конквест отримав нагороду України - орден Ярослава Мудрого п'ятого ступеня.

Повна назва книги Роберта Конквеста про Голодомор в Україні перекладається як «Жнива Скорботи - радянська колективізація і терор голодом». Вона побачила світ 1986 року.

У колишньому Радянському Союзі праці історика були заборонені.

Конквест у юності був завзятим більшовиком-комуністом і 1937 року виїхав до Радянського Союзу, щоб на власні очі побачити комуністичний експеримент. Після цього він присвятив життя викриттю жахів радянської влади.

Конквест народився 15 липня 1917 року і помер 3 серпня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram