ГоловнаКультура

У Берліні відбудеться фотовиставка про життя прифронтових міст Донбасу

Роботи української художниці Євгенії Бєлорусець виставлять у Каплиці Примирення

14 серпня в Берліні, у Каплиці Примирення, що є частиною меморіалу Берлінської стіни, відкриється виставка робіт української художниці і фотографа Євгенії Бєлорусець, присвячених мирному життю прифронтових міст Донбасу.

Про це LB.ua повідомила сама художниця.

Роботи, які будуть показані берлінській публіці створювалися більш як рік, протягом якого Євгенія Бєлорусець документувала повсякденне життя міст біля фронту бойових дій на Донбасі.

Фотографії Бєлорусець створені спільно з працівниками великих індустріальних підприємств Донбасу (в основному, вугільних шахт), які продовжували свою роботу навіть у дні, коли бойові дії велися на території їхніх міст.

Фото: Евгения Белорусец

"Війна на Сході України триває понад рік. Вона постійно потрапляє в центр уваги міжнародної преси. На фотографіях і відео ми бачимо зруйновані міста, знищену інфраструктуру, знаємо про тисячі загиблих і про те, що понад мільйон людей стали вимушеними переселенцями. Але ми, свідки цієї війни, читачі новин, не помічаємо людей, що діють на території війни всупереч її правилами, що відмовляються підпорядковуватися її законам, вірити пропаганді, яку вона створює", - наголошується в описі виставки.

Берлінська Церква Примирення, де відбуватиметься виставка, під час Холодної війни вважалася одним із символів розколу Німеччини. Під час поділу Німеччини на НДР і ФРН більша частина її громади проживала в Західному Берліні. Сама церква перебувала на так званій "смузі смерті", в смузі відчуження Берлінської стіни і була недоступна для відвідувачів. У 1985 році неоготичну цегляну церкву підірвали прикордонні війська НДР. У 1999 році на її фундаменті була побудована з глини сучасна каплиця. Виставка  відбуватиметься у відкритій галереї Каплиці, обгородженій живоплотом. Її прозора конструкція справляє враження відкритого проникного кордону. В ній відбуваються виставки та дискусії, пов'язані з політикою пам'яті та історією об'єднання Німеччини.

Фотовиставка робіт Євгенії Бєлорусець "Примирення, яке ми не бачимо" у Каплиці Примирення (Бернауер-штрассе 4, 10115 Берлін) буде відкрита з 14 серпня по 11 листопада 2015 року.

Виставка відбувається в рамках проекту "Перемоги переможених", метою якого є дослідження та документація стратегій громадянського опору політиці конфлікту і війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram