ГоловнаКультура

Російська кіноіндустрія позбулася $0,5 млрд через втрату українського ринку, - гендиректор кінокомпанії

Кінематографістів позбавили величезного ринку, і жодної компенсації немає

Російська кіноіндустрія позбулася $0,5 млрд через втрату українського ринку, - гендиректор кінокомпанії
Фото: www.facebook.com/ArthouseTraffic

Через втрату українського ринку російська кіноіндустрія знаходиться у непростому становищі і зазнає значних збитків.

Про це заявив гендиректор кінокомпанії "Всесвітні російські студії" Юрій Сапронов, інформує сайт Kinodata.pro.

"Російська кіноіндустрія знаходиться у дуже важкому становищі, із закриттям доступу на український ринок вона позбулася сотень мільйонів доларів. Зараз усі обговорюють ПДВ на американське кіно, але ніхто не говорить про те, що на українському ринку, куди ми реалізовували свій контент, ми втратили сотні мільйонів доларів. Для нас закриті ці двері. І знову всі ризики на нас (кінематографістів). А звідки взяти ці гроші в обіг? Ми всі перебуваємо реально у дуже важкому стані", - зазначив Сапронов.

Він підкреслив, що російських кінематографістів "позбавили величезного ринку", і жодної компенсації немає. У Росії, за його словами, нікого не хвилює, яким чином кіноіндустрія має виживати.

"Реально $0,5 млрд російські продюсери заробляли в Україні, ну, не заробляли, вони самі приходили до бюджету. А для індустрії півмільярда - це величезні гроші, які йшли, в тому числі, і в кіно", - пояснив Сапронов.

Він також додав, що великі канали на 80% "стоять", а брати кредити неможливо через величезні відсотки.

"Реально ми повертаємося у 90-ті роки, якщо не буде якоїсь системної підтримки, про це треба говорити. 4 млрд рублів, які роздають, не вистачає... І з них, по-моєму, мільярд треба повертати. Тридцять кінокомпаній знаходяться у жорсткій історії. Це пастка, але людям нема куди подітися, і вони беруть ці гроші, розраховують, що виграють, а потім ситуація змінюється, - це ж ризики", - додав він.

Нагадаємо, 4 червня в Україні набув чинності закон про заборону російських фільмів. Він не стосується фільмів і серіалів, знятих у співпраці з Україною.

Документ вводить нову статтю 15-1 до закону про кіно, яка забороняє розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора (такий статус має тільки Росія) і радянських органів державної безпеки (ВЧК, ОГПУ, НКВД, КДБ і т.д.). Заборона діє щодо таких фільмів незалежно від країни виробництва, знятих починаючи з 1 серпня 1991 року.

Також вводиться заборона трансляції будь-яких фільмів, знятих фізичними та юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram