ГоловнаКультура

У Криму вирішили створити Українську громадську бібліотеку

Активісти просять надсилати книги з материка

У Криму вирішили створити Українську громадську бібліотеку
Фото: Катя Куницкая

Український культурний центр запустив безстроковий проект зі збору книг українською мовою для створення Першої Української громадської бібліотеки у приєднаному Росією Криму.

Про це повідомив один із творців центру Леонід Кузьмін на своїй сторінці у Фейсбуці.

"На жаль протягом останніх 23 років, фонди кримських бібліотек практично не поповнювалися книгами українською мовою. Унаслідок цього, вся наявна література спорохнявіла або застаріла, а в бібліотечних фондах в наявності є переважно література російською мовою", - зазначив Кузьмін.

За його словами, Крим сьогодні гостро потребує словників, довідників, енциклопедій, технічної та науково-популярної літератури, літератури українських класиків і сучасників.

Окрема проблема з дитячими книгами українською мовою, а також зі шкільними підручниками. Після анексії Криму Росією, школи мусили здати старі підручники на утилізацію. Відповідно школярі позбулися можливості повноцінно отримувати знання за українською програмою і готуватися до здачі іспитів.

"У зв'язку з ситуацією, що склалася, Український культурний центр, звертається по допомогу до всіх громадян України, обласних управлінь освіти, бібліотек України, посприяти у зборі книжок для Першої Української громадської бібліотеки в Криму", - зазначив Кузьмін.

"Ваша допомога стане хорошою духовною підтримкою для кримських українців і в цілому для жителів Криму", - додав він.

Нагадаємо, у травні проукраїнські активісти Криму вирішили відкрити в Сімферополі "Український культурний центр", який відроджуватиме на півострові українську мову та культуру. Один із засновників центру - Леонід Кузьмін - був серед активістів, яких затримали на акції пам'яті українського поета Тараса Шевченка 9 березня в Сімферополі. Після цього 12 березня, відбувся суд, на якому активістам призначили обов'язкові громадські роботи.

Крім того, Кузьміна змусили залишити роботу вчителя історії в одній із сімферопольських шкіл.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram