ГоловнаКультура

В Україні діють лише 380 кінотеатрів із сучасною апаратурою

"Національне кіно буде тоді, коли буде простір для його показу".

В Україні діють лише 380 кінотеатрів із сучасною апаратурою
Людмила Горделадзе
Фото: artukraine.com.ua

Перш ніж подбати про відродження українського кіно, Україна повинна відбудувати кінопрокатну мережу.

Таку думку висловила директор кінотеатру "Жовтень" Людмила Горделадзе, повідомляє "Телекритика".

За її словами, на сьогодні в Україні є простір тільки для прокату голлівудського кіно.

За даними Держкіно, в Україні діє близько 380 кінозалів, обладнаних сучасною апаратурою. Станом на початок 2014 року працювали 466 кінотеатрів, але через тимчасову окупацію Криму та військову агресію Російської Федерації на сході України було втрачено щонайменше 82 кінозали. Станом на 1990 рік в Україні працювали 27 200 кіноустановок.

"Раніше в Україні було понад 5 тис. кінозалів", - зазначила Горделадзе. Вона запропонувала порівняти цю статистику з досвідом інших країн: в Росії - 3,5 тис. кінозалів, у Франції - 5,5 тис., у Німеччині та Великобританії - по 4 тис. залів, в Америці - до 50 тис.

"Як бачимо, достатній простір і для свого, і для зарубіжного кіно. А ми маємо найнижчий показник за кількістю кінозалів, - зазначила Горделадзе. - Національне кіно буде тоді, коли буде простір для його показу".

Реформи у вітчизняному кіновиробництві, впевнена Горделадзе, можна здійснити, залучаючи або кредити, або заставні кошти.

"Розвиток кіномережі - це комерційні проекти, і вони взагалі не повинні фінансуватися з державного бюджету, - говорить Горделадзе. - Такий бізнес пов'язаний з орендою приміщень, які переважно належать забудовникам. І тому фінансувати потрібно тільки кінотехнологічне обладнання, повертаючи вкладені кошти в бізнес-проект. Тому для розвитку мережі потрібні або кредити, або заставні кошти. Для того, щоб бізнес, зокрема малий бізнес, міг вкладати кошти і відновлювати цю кіномережу", - наголосила вона.

Нагадаємо, в лютому в Києві відкрився кінотеатр українського кіно "Ліра".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram