ГоловнаКультура
Спецтема
Россия

Творець "Луркоморья" відмовився розвивати сайт через ситуацію в Росії

Проект гумористичної енциклопедії заморозять

Творець "Луркоморья" відмовився розвивати сайт через ситуацію в Росії

Онлайн-енциклопедію сучасної культури "Луркоморье" законсервують, повідомив у своєму фейсбуці творець ресурсу Дмитро Хомак.

"Переводимо Лурк в режим консервації та пам'ятки культури", - написав він.

Хомак пояснив, що приводом для закриття став тиск на енциклопедію з боку російської влади, зокрема Роскомнагляду. Так, Хомак згадав судове рішення, за яким "Луркоморье" зобов'язали прибрати статтю про мем із зображенням співака Валерія Сюткина, і подальші блокування окремих нотаток.

За словами Хомака, остаточно до заморожування роботи енциклопедії його підштовхнуло рішення мін'юсту Росії визнати фонд Дмитра Зіміна "Династія" іноземним агентом. У середині червня стало відомо, що фонд, який допомагав різним науковим проектам і молодим вченим, готується до ліквідації.

Крім судового рішення щодо статті про Сюткіна, "Луркоморье" неодноразово потрапляло до реєстру заборонених сайтів в досудовому порядку. Претензії до енциклопедії, зокрема, висловлювала Федеральна служба з контролю за обігом наркотиків.

"Луркоморье" - неформальна і гумористична інтернет-енциклопедія, яка позиціонує себе як "енциклопедія сучасної культури, фольклору і субкультур, а також всього іншого". Статті "Луркоморья" написані на своєрідному жаргоні, в якому масово використовуються інтернет-меми.

Зараз "Луркоморье" містить 6863 статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram