ГоловнаКультура

Мін'юст підготував позов до амстердамського суду щодо скіфського золота

Подання подадуть до 1 липня

Мін'юст підготував позов до амстердамського суду щодо скіфського золота
Фото: EPA/UPG

Міністерство юстиції України завершує роботу з підготовки подання по суті до Окружного суду Амстердама у справі про скіфське золото.

Як повідомила директор департаменту представництва інтересів держави у міжнародних та іноземних судах Міністерства юстиції України Ольга Костишина в ефірі програми телепроекту Крым.Реалии, документ направлять до суду до 1 липня.

"На сьогодні ми мусимо до першого липня надіслати подання по суті справи. І воно, практично, вже підготовлене. Це досить об'ємний документ... Ми його подаємо до першого липня, і потім нідерландські музеї, а також кримські музеї матимуть приблизно шість тижнів для того, щоб відповісти", - зазначила вона.

У свою чергу, директор Музею історичних коштовностей України Людмила Строкова заявила в ефірі телепрограми, що долю української колекції скіфського золота у Нідерландах треба вирішувати в Україні.

Строкова аргументує таку позицію тим, що експонати, які раніше знаходилися у кримських музеях, належали музейному фонду України. "Вони повинні повернутися і мали давно повернутися саме в Україну і вже у Києві, на території України, мали вирішувати, куди їх повертати - повертати їх на тимчасове зберігання в Україні, до Києва, наприклад, або передати їх кримським музеям. Але ніяк не в голландський музей", - підкреслила директор українського музею.

Як повідомлялося, Окружний суд Амстердама почав розгляд справи про скіфське золото. На цьому етапі мова про слухання не йде.

У травні Верховна Рада підтримала звернення в парламент Нідерландів з проханням посприяти у поверненні в Україну "скіфського золота".

У лютому 2014 року колекцію скіфського золота вивезли в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Музей Пірсона. Виставка складається з колекцій п'ятьох музеїв, один з яких знаходиться у Києві, а чотири - в Криму. Серед 500 експонатів виставки - артефакти зі скіфського золота, церемонійний шолом, коштовні камені і мечі стародавніх греків та скіфів.

Нідерландська сторона відмовилася повертати експонати у кримські музеї, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України. Згодом музей заявив, що до рішення суду не передаватиме скіфське золото ані Києву, ні Криму. Водночас, у вересні 2014 року Нідерланди повернули частину колекції, 19 експонатів, в Музей історичних коштовностей України, що знаходиться в Києві.

Міністерство культури Росії наполягає на передачі колекції скіфського золота у власність Росії, а не України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram