ГоловнаКультура

Україна і Польща після 5-річної перерви відновили роботу комісії з повернення культурних цінностей

За майже 20 років існування комісії полякам не вдалося повернути жодного твору.

Україна і Польща після 5-річної перерви відновили роботу комісії з повернення культурних цінностей

У польському місті Ольштин у четвер завершилася перша за п'ять років зустріч польсько-української комісії з питань повернення творів мистецтва, пише "Польське радіо".

За словами заступника міністра культури Польщі Петра Жуховського, досі ця комісія особливого результату не дала - за майже 20 років її існування полякам не вдалося повернути жодних культурних цінностей. "Це дуже складні речі. Те, чого вдалося досягти і що має надзвичайно важливе значення, - це той факт, що ми інвентаризували речі, які знаходяться в Україні. У таких ситуаціях це гарний початок", - зазначив чиновник.

На правові проблеми, пов'язані з взаємним поверненням творів мистецтва, звертає увагу також представник української сторони Ігор Ліховий. За його словами, проблема полягає в тому, щоб визначити, було конкретний твір захоплено чи його подарували.

Нагадаємо, Польща повертає собі культурні цінності, вивезені під час Другої світової війни, за допомогою створення онлайн-бази вкрадених речей.

Зараз у базі зареєстрували 60 тис. предметів мистецтва, тоді як, за підрахунками експертів, під час Другої світової з Польщі вивезли 516 тисяч творів мистецтва. Це становить близько 70% усієї рухомої матеріальної культурної спадщини країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram