ГоловнаКультура

Конкурсна комісія відібрала проекти перетворення Майдану

У трьох з чотирьох номінацій перемогли іноземці

Київська влада назвала проекти, які перемогли в конкурсі "Територія гідності" - це проект реконструкції громадського простору Майдану Незалежності.

Як повідомляють на сайті міської влади, переможців оголошено в чотирьох номінаціях - створення громадського простору на території революційних подій у центрі Києва; пропозиції меморіалу Героїв Небесної Сотні; перетворення Українського дому на сучасний міжнародний культурний центр; ідея Музею Майдану, або Музею Свободи.

Переможцями конкурсу стали проекти художників із сімох країн. У номінації, яка стосується суспільного простору Майдану і центрального ядра Києва, перемогу здобув проект, розроблений авторським колективом з Тайваню (Alessandro Martinelli, Hanju Chen, Xinyu Zhao). У номінації, присвяченій збереженню пам'яті про події Революції Гідності і Героїв Небесної Сотні, перша премія дісталася проекту, який підготував авторський колектив з Італії (Andrea Matteini, Bianca Barducci, Elisabetta Gabrielli, Matia Biguzzi, Fabio Re).

У номінації, яка пропонувала переосмислити Український дім і розробити проект його використання як міжнародного культурного центру, переміг проект українських художників Антона Олійника, Андрія Шуляра, Марії Пахомової, Сергія Ферлея, Олени Орап, Олексія Пахомова, Дмитро Спесивцева, Дениса Матвієнка та Юрія Ігнатенка з Києва.

Журі вирішило не присуджувати першу і другу премії в четвертій номінації - проект Музею Майдану/Музею Свободи – оскільки проекти вимагають доопрацювання разом із робочою групою Музею Майдану/Музею Свободи і дають швидше бачення, ніж закінчений образ. Третю премію поділили між собою два проекти - один авторства Oana Mihaela з Дубліна, Ірландія, і другий авторства Філіпа Пищика з Москви.

Конкурс на концепцію оновлення громадського простору центрального ядра міста з меморіалізації подій Революції Гідності "Територія Гідності" оголосили минулого року. У ньому взяли участь 149 проектів із 13 країн світу. Усі вони викладені на сайті для народного голосування, в якому взяло участь близько 10 000 відвідувачів. Минулого тижня в Києві відбулося засідання професійного журі, яке визначило переможців у кожній з номінацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram