ГоловнаКультура

У Києві відкрилася масштабна виставка одеського концептуалізму (фото додаються)

У НХМУ виставлено роботи Олександра Ройтбурда, Леоніда Войцехова, Юрія Лейдермана й інших відомих художників

12 червня в Національному художньому музеї України представили проект «Enfant terrible. Одеський концептуалізм».

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Виставка одеського концептуалізму займає сім залів першого поверху НХМУ і сформована на основі колекції Музею сучасного мистецтва Одеси - найбільш репрезентативного зібрання робіт сучасних одеських авторів. Крім того, виставку розширено експонатами з приватних колекцій, галерей, фондів і архівів Одеського музею західного і східного мистецтва. Над проектом працювали близько двох років.

Виставку присвячено пам'яті куратора проекту Мирослава Кульчицького, який пішов з життя у лютому 2015 року.

На думку кураторів експозиції та керівництва НХМУ, сьогодні саме той час, коли варто актуалізувати для глядача художні явища і процеси, які довго існували в паралельній реальності.

Течія в мистецтві, названа «одеським концептуалізмом», виникла на початку 80-х років.

«Я хочу запросити всіх подивитися не виставку одеських концептуалістів і їхніх послідовників, а виставку творів вільних, креативних і добре освічених людей. Цей напрямок у мистецтві значно краще відомий за межами СРСР, ніж усередині, розповідає куратор виставки Семен Кантор. - Це перший проект регіонального приватного музею в НХМУ, та ще й у таких масштабах. Те, що ми хочемо показати, не дуже вкладається в рамки класичного західного мистецтва, яке називають концептуалізмом. Це творчість нових людей, які почали захищати себе від тієї агресивної сірості, що існувала навколо них і призвела до необхідності створення мови всередині цієї культурної спільноти. Цією мовою стало те, що згодом почали називати творчістю одеської концептуальної групи».

Семен Кантор
Фото: Катя Куницька
Семен Кантор

Експозиція побудована хронологічно, щоб розкрити глядачеві феномен концептуалізму в історичній перспективі - від перших протоконцептуальних робіт 50-х років до сучасного мистецтва. У залах НХМУ виставлено рідкісні живописні та графічні роботи, документи, фотографії, слайди, тексти, відеоматеріали, частину з яких публіка побачить уперше.

Проект представляє роботи знаменитих майстрів концептуалізму, серед яких Леонід Войцехов, Юрій Лейдерман, Сергій Ануфрієв, Ігор Чацкін, Олександр Ройтбурд, групи «Перці» і «Мартинчики». Крім того, на виставці можна побачити роботи художників, на яких вплинув одеський концептуальне рух.

Виставка "Enfant terrible. Одеський концептуалізм" триватиме у НХМУ до 20 вересня. У рамках виставки проводитимуть різні лекції та заходи.

Нагадаємо, зараз у НХМУ також проходить виставка графіки відомого українсько-американського художника Якова Гніздовського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram