ГоловнаКультура

Українське кіно покажуть на кінофестивалях у Китаї, Німеччині та Словаччині

Команда українського павільйону в Каннах підбила підсумки своєї роботи

Українське кіно покажуть на кінофестивалях у Китаї, Німеччині та Словаччині

Українським кіно цікавляться зарубіжні продюсери, фестивальні відбірники і міжнародні організації - такий загальний підсумок роботи українського павільйону на 68-му Каннському кінофестивалі.

Підсумки роботи павільйону підбили у п'ятницю, 29 травня, на прес-конференції, інформує кореспондент LB.ua.

В рамках роботи українського національного павільйону на Каннському кіноринку відбулися три презентації - на двох представили вже готові або такі, що знаходяться в роботі, проекти ("Тепер я буду любити тебе" з Ольгою Сумською та Богданом Бенюком, Good Game Well Played, "Гніздо горлиці", "Окупація", "Олександр Довженко: Одеський дебют" та інші). На третій представили 6-й Одеський кінофестиваль, який відбудеться в липні цього року. Нагадаємо, організатори ОМКФ в Каннах розповіли про свої плани привезти до Одеси ретроспективу фільмів братів Люм'єр, приурочену до 120-річчя фільму "Вихід робітників з фабрики "Люм'єр".

На Каннському кіноринку провели показ одного українського фільму - "Полон" Анатолія Матешка. За словами продюсера фільму, Антона Сладкевича, зараз ведуться переговори про продаж фільму у міжнародний прокат.

Під час роботи павільйону також відбувався збір підписів кінематографістів на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який перебуває зараз в ув'язненні у Лефортовському СІЗО міста Москви. Крім того, свою солідарність із режисером висловили організатори програми Каннського кінофестивалю "Двотижневик режисерів" - перед кожним показом програми на екран виводилася фотографія Сенцова із закликом звільнити його з в'язниці. Режисерові, нагадаємо, загрожує 20-річне ув'язнення.

Підписи, зібрані на підтримку Олега Сенцова під час роботи українського павільйону в Каннах
Фото: LB.ua
Підписи, зібрані на підтримку Олега Сенцова під час роботи українського павільйону в Каннах

В основних програмах 68-го Каннського кінофестивалю не було представлено жодного українського фільму, але короткометражні фільми українських режисерів показали в рамках платформи Short Film Corner. Координатор української сторони на цій платформі, Катерина Шевченко, розповіла на прес-конференції, що за допомогою Short Film Corner українські короткометражні фільми можна буде показати і в інших країнах, продавши їх у прокат на VOD (Video on Demand).

В цілому, за словами Андрія Халпахчі, директора кінофестивалю "Молодість", який виступив цього року організатором роботи українського павільйону в Каннах, українським кіно зацікавилися представники кінофестивалю в Мангеймі та кінофестивалю "Шовковий шлях", який проведуть у Китаї у 2016 році.

Зокрема, у Мангеймі планують сформувати українську програму - як ретроспективну, так і сучасного кіно. Куратор фестивалю "Шовковий шлях" Марко Мюллер (колишній програмний директор Венеційського і Римського кінофестивалів) також висловив бажання показати українське кіно на кінофестивалі в Китаї наступного року.

Крім того, у червні на кінофестивалі Art Film Fest, який відбудеться у Братиславі, також заплановано покази українського кіно: там пройде ретроспектива української класики.

Андрій Халпахчі розповів, що українське кіно відстежує французскяа компанія Wide, яка зайнялася дистрибуцією східноєвропейського кіно. Серед їхніх інтересів - українські короткометражки і фільм Анатолія Матешко "Полон".

Нагадаємо, 68-й Каннський кінофестиваль тривав з 13 по 24 травня. В рамках кінофестивалю працював кіноринок, на якому Україна була представлена у національному павільйоні у Village International.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram