ГоловнаКультура

Помер український колекціонер і мистецтвознавець Ігор Диченко

Диченко відомий тим, що збирав і досліджував роботи представників українського авангарду

Помер український колекціонер і мистецтвознавець Ігор Диченко
Игорь Дыченко
Фото: prostir.museum

24 травня помер відомий мистецтвознавець, колекціонер, художник і засновник Міжнародного благодійного фонду свого імені Ігор Диченко (1946 - 2015).

Про це повідомляє Музейний простір.

Ігор Диченко народився у 1946 році у Києві. Закінчив Київський державний художній інститут, працював у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України. Є автором досліджень і публікацій про українських художників епохи авангарду та середини ХХ століття.

Диченко відомий тим, що займався дослідженням творчості видатних українських художників - Анатолія Петрицького і Михайла Бойчука з його репресованої школою, Леся Лозівського і Василя Седляра, Олександра Богомазова і Василя Єрмілова, Олександри Хвостенко-Хвостової, Тетяни Яблонської і Олександра Данченка.

У колекції Ігоря Диченка зберігаються унікальні твори Казимира Малевича, Олександра Тишлера, Олександра Бенуа, Олександра Богомазова, Василя Касіяна, Миколи Глущенка, Віктора Пальмова, Соломона Нікрітіна, 12 ескізів Сергія Ейзенштена та інші роботи.

Перші експонати своєї колекції Диченко знаходив на сміттєзвалищі, куди свої роботи в пориві гніву викидали молоді художники. Деякі роботи він купував на свою невелику стипендію і гонорари - авангард тоді не цікавив музеї і коштував дешево. У підсумку колекція Диченка увійшла в десятки кращих у СРСР, а сам Ігор Сергійович виступав консультантом провідних аукціонних домів світу.

Крім того, Диченко цікавився і писав про сучасний балет.

Останнім часом художник зберігав частину своєї колекції у приміщенні Мистецького Арсеналу, де її не раз виставляли. Зазначається, що Диченко хотів передати колекцію Київському художньому музею. Всього колекція налічує близько 8000 творів мистецтва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram