ГоловнаКультура

На Венеціанській бієнале закрили ісландський проект

Мерія ухвалила закрити для відвідувачів перетворену на мечеть церкву.

На Венеціанській бієнале закрили ісландський проект
Фото: EPA/UPG

Міська влада вирішила закрити павільйон Ісландії на Венеційській бієнале - мечеть, облаштовану швейцарським художником Крістофом Бюхелем у закритій для богослужінь католицькій церкві Санта-Марія-делла-Мізерікордія.

Як повідомляє The Art Newspaper, рішення ухвалила міська комісія, що відповідає за громадський порядок і безпеку. У відомстві повідомили, що на відкриття мечеті не було отримано відповідного дозволу влади. Крім того, на п'ятничну молитву в храмі приходить понад сотня людей, що суперечить установленими правилами безпеки.

Мечеть пропрацювала лише два тижні замість передбачуваних семи місяців.

Ісландський арт-центр уже висловив своє невдоволення рішенням влади Венеції.

"Із закриттям ісландського внеску у Венеціанській бієнале стало очевидно, що бієнале, яка понад століття була головною світовою подією для образотворчого мистецтва, - не місце для дійсно вільного художнього вираження. Художникам, схоже, дозволяють показувати лише те, що прийнятно для місцевих органів влади", - йдеться в коментарі.

Мечеть у церкві була першою на острівній частині Венеції. На материковій частині Венеції як мечеть використовують великий Центр ісламської культури, але острови протягом багатьох століть обходилися без культової споруди для сповідників ісламу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram