ГоловнаКультура

Суд відмовився повернути Гостинний двір до списку пам'яток архітектури

Кабмін і управління культспадщини КМДА не хочуть визнавати свої дії стосовно Гостинного двору помилковими

Суд відмовився повернути Гостинний двір до списку пам'яток архітектури
Фото: Макс Левин

Сьогодні у Вищому адміністративному суді відбулося засідання з питання повернення Гостинного двору до реєстру пам'яток архітектури і скасування прийнятого в 2011 році рішення про виключення його з цього реєстру. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Нагадаємо, саме рішення про виключення Гостинного двору з реєстру дало можливість забудовнику-інвестору почати перебудовувати Гостинний двір на власний розсуд.

Під час засідання суду Ірина Невмержицька, адвокат, представник низки заявників, повідомила суду, що процедуру виключення було проведено з багатьма порушеннями, а документи в цій частині суперечать один одному, про що надано докази в матеріалах справи. Так само не було проведено громадські слухання, що на той момент було необхідною частиною процесу. "У будівлі, на жаль, сьогодні вже відбуваються незворотні руйнівні процеси, але шанс зберегти її ще є".

Представник Кабінету Міністрів, присутній на суді, висловився на виправдання свого відомства. На його думку, рішення про виключення з реєстру Кабміном було прийнято правомірно, а іншими питаннями має займатися не Кабмін, а система внутрішніх органів.

Нічого несподіваного не прозвучало і від представника ПАТ "Укрреставрація" Білецького: "Вважаємо, що рішення було прийнято без порушень". Представник Управління культурної спадщини КМДА Ірина Прокопенко на суді підтримала позицію Кабміну і забудовника, і сказала, що вважає рішення про виключення з реєстру пам'ятників правомірним. Уже після суду, в кулуарах, Ірина повідомила, що таким чином захищає пам'ятник: "Зараз в об'єкта є новий охоронний статус - пам'ятка місцевого значення. Ми його і захищаємо. Якщо зараз розпочати процес щодо скасування того, старого рішення, це завадить захистити об'єкт".

Така заява викликала іронічну реакцію адвокатів позивачів. "Це ніяк не пов'язані процеси. Новий статус нічим не заважає старому. А ось позиція держорганів, і Кабміну, і культспадщини, дивує", - говорить Марина Соловйова, юрист, присутня на суді.

Після наради судді Логвиненко, Мороз і Донець оголосили свій вердикт: повернути справу до першої інстанції, в окружний суд Києва, з тим, щоб суд виявив необхідність проведення експертизи.

"В принципі, рішення ухвалили непогане для нас. Могло бути гірше. Справа в тому, що клопотання про експертизу ми заявляли 4 рази точно, на різних етапах. Її не провели. А тепер, найімовірніше, її якщо й скажуть проводити, то не зможуть провести, в будівлі відбулися значні зміни. І суд все одно буде змушений приймати рішення на підставі тих аргументів, які сьогодні є в справі", - вважає адвокат Ірина Невмержицька.

Вона акцентує увагу на тому, що існує договір оренди і охоронний договір між забудовником, ПАТ "Укрреставрація", і Фондом держмайна, згідно з яким забудовник зобов'язаний стежити за станом об'єкта та вживати заходів щодо його збереження. "Він цих заходів не вживає. Сьогодні є причини говорити про розірвання договору. І Фонд держмайна давно мав це зробити", - вважає Ірина.

Нагадаємо, що в 2011 році в Гостинному дворі спалахнув потужний протест за збереження історичної будівлі, він тривав понад 10 місяців. Активісти утворили сквот всередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди добилися заборони на будівництво. На цей час міська влада не може за рахунок бюджету відремонтувати будівлю, а забудовник не полишає надію повернути собі право перебудувати будинок і зробити в ньому торговий центр, однак не вживає ніяких заходів з консервації об'єкта, в якому вже відбуваються непоправні зміни. Не так давно громадськість в особі ГО "Андріївський-Пейзажна ініціатива" акумулювала свій ресурс для проведення консервації, зібрала необхідні кошти і матеріали, проте на об'єкт їх не допустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram