ГоловнаКультура

У Львові пройде другий культурний форум Донбасу

"Донкульт" переїхав зі столиці у Галичину.

У Львові пройде другий культурний форум Донбасу
Фото: Facebook / Донкульт

У Львові 16-30 червня пройде другий культурний форум "Донкульт", у межах якого заплановано близько 80 заходів донецьких художників у сферах візуального мистецтва, літератури, музики і кінематографа. Про це повідомили організатори.

Урочисте відкриття форуму "Донкульт" відбудеться 16 червня о 19:00 у Львівському палаці мистецтв. Також залучать Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Львівську оперу, Філармонію і Музичну академію. Окремі заходи пройдуть у великій сесійній залі Львівської міської ради, Музеї етнографії та художнього промислу, художньому об'єднані "Дзига", просторі "Майстерня міста". Театральні події пройдуть на сценах Львівської опери, Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва та Першої сцені сучасної драматургії "Драма.UA".

Виставка образотворчого мистецтва. На ній покажуть художній матеріал від творів класиків (Ткаченко, Кончалоський, Куїнджі), соцреалізму і неофіційного мистецтва (Григор'єв, Зарецький, Параджанов, Хоренко, Тишкевич, Бауер) до сучасного мистецтва (Куликовська, Гнилицька, Салманов, Мінін, Савадов, Марущенко).

Дискусійна платформа. В її рамках пройдуть публічні лекції, круглі столи, зустрічі і розмови з дослідниками та митцями Донбасу, культурологами України, Польщі, Німеччини, США тощо. Почесні гості програми - Гіроакі Куромія, Даніель Джей Валковіц, Марта Студенна-Скруква, Дагмар Кіфт. Окрема частина дискусійної програми - три фотовиставки та зустрічі із сучасними українськими фотографами, для яких Донбас є темою різнобічного візуального дослідження (Марущенко, Білоусець, Курмаз).

Музична програма. Включає концерт симфонічної музики сучасних донецьких авторів In memoriam, вечір вільної імпровізації у виконанні музикантів зі Львова, Києва та Донецька, музичні перформанси. Головна подія програми - концерт-закриття "Золота Україна" за участю найвідомішого диригента України Кирила Карабиця.

Театральна програма. У Львові покажуть оперу "Коріолан" Влада Троїцького, документальний спектакль "Миколаївка" про бомбардування міста (спільний проект Наталії Ворожбит і німецького драматурга Георга Жено, одного із засновників московського "Театр.doc"). Також Жено представить спектакль "Страх в Україні", також він разом з психологом Олексієм Карачинським протягом форуму буде працювати з переселенцями зі сходу, результатом чого стане вистава у форматі work in progress.

Літературна програма. Включає 9 заходів, у тому числі "Тур футуристів Донбасом" про поїздку на Донбас поетів у 1929 році, розмову Made in Donbas, на якій зустрінуться західноукраїнські письменники, які з різних причин жили на Донбасі, а також літературну екскурсію про Донецьк "Гетто: вижити можна померти".

Кінопрограма. Покажуть фільми про Донбас і проблематику індустріальних регіонів з 1920-х років до сучасності, у тому числі твори авангардиста Дзиґи Вертова, режисерів Олександра Ратія та Руслана Батицького, зарубіжних режисерів Міхаеля Главоггера і Гаеля Мокaера.

Нагадаємо, що перший форум "Донкульт" відбувся восени минулого року в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram